Campanie pentru sprijinirea vârstnicilor aflați în situații dificile

Sub îndemnul „Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri!”, Fundația Regală Margareta a României invită companiile și persoanele fizice să se alăture eforturilor de a susține nevoile urgente ale vârstnicilor. În acest sens, a lansat, cu puțin timp în urmă, o campanie de ajutor pentru vârstnicii României, pentru a sprijini de sărbători și pe parcursul anului ce urmează seniorii aflați în situații dificile de viață. Până la 5000 de vârstnici vor beneficia de ajutor material, de sprijin practic și susținere emoțională prin programul Fondul Special pentru Vârstnici, finanțat din donații.

„Mulți dintre vârstnicii de lângă noi, parcă adesea invizibili pentru populația activă, trăiesc adevărate drame, afectați de pierderea celor dragi, de neputință, lipsuri materiale, boli supărătoare sau izolare. Ajunși la o vârstă înaintată, fără ajutor, așteaptă zile în șir ca cineva să le calce pragul ori ca telefonul să sune pentru a auzi o voce. Pentru ei, serviciile sociale, de consiliere, precum și sprijinul comunității, sunt esențiale pentru un trai demn și alinarea singurătății. Realitatea statistică a anului 2022 continuă să fie descurajantă pentru un segment important al societății: populația României numără astăzi peste 3,8 milioane de vârstnici, dintre care circa 1 milion trăiesc singuri, iar peste 700.000 de pensionari sunt nevoiți să se descurce cu un venit lunar de sub 1.000 de lei” – este mesajul transmis de Fundație.

Fondul Special pentru Vârstnici a fost lansat în martie 2020, ca un fond de urgență pentru a deservi nevoilor stringente ale vârstnicilor din România și pentru a gestiona izolarea socială determinată de coronavirus. Fondul vine acum în sprijinul seniorilor din orice zonă a țării, în special al celor afectați de singurătate, imobilitate fizică, stare de sănătate precară, sărăcie sau excluziune socială, situații dificile de viață.

În anul 2022, prin generozitatea companiilor și a persoanelor fizice donatoare,  Fundația Regală Margareta a României a sprijinit peste 4.000 de seniori și a oferit granturi celor peste 30 de ONG-uri din România care, prin serviciile sociale locale, au răspuns diverselor nevoi ale vârstnicilor din comunitățile lor. Deoarece „pentru vârstnicii aflați în situații dificile timpul nu este un aliat”, Fundația și-a anunțat intenția de a ajuta circa 5.000 de seniori în anul 2023, iar pentru o astfel de susținere „sunt necesare resurse suplimentare”. Tocmai de aceea, Fundația apelează acum la implicarea companiilor și a persoanelor fizice.

Companiile pot direcționa pentru o cauză socială 20% din impozitul datorat statului pentru anul fiscal 2022 și pot redirecționa sume reprezentând sponsorizări, prin semnarea unui contract de sponsorizare și depunerea Formularului 177 la ANAF. La rândul lor, persoanele fizice pot înscrie o donație lunară pe www.frmr.ro sau o donație de 2 euro/ lună, printr-un un SMS la 8844, cu textul SINGUR. „Fondurile obținute vor fi utilizate pentru: facilitarea accesului bătrânilor la serviciile de care au nevoie urgentă (îngrijire la domiciliu, cantină socială, centru de zi ori policlinică socială); ajutor material, prin pachete sau tichete sociale; susținere și dotări pentru îngrijitorii la domiciliu; implicarea seniorilor în activități de voluntariat la centre pentru copii, pentru a avea ocazia să se simtă utili și valorizați” – anunță Fundația  Regală Margareta a României.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut