Campanie națională de prevenire a traficului de minori: „Siguranța ta nu e o joacă!”

„Siguranța ta nu e o joacă!” – este genericul sub care, în perioada martie 2023 – februarie 2024, se derulează o campanie națională de prevenire a traficului de minori și a pornografiei infantile, prin îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare cu privire la aceste forme grave de abuz.

Activitățile campaniei vor fi derulate atât în mediul urban, cât și în rural, și se vor adresa minorilor, în scopul reducerii vulnerabilității acestora, precum și tuturor persoanelor adulte, responsabile pentru siguranța și protejarea drepturilor copiilor.

Conform celor anunțate de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în cadrul campaniei vor avea loc întâlniri directe cu copiii în unitățile de învățământ din întreaga țară, pentru a le fi prezentate informații preventive, precum și pentru a le fi oferite materiale educaționale. Copiii vor afla că pot suna gratuit la Telefonul Copilului 116 111, linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, vor putea scrie la 116111@telefonulcopilului.ro și pe platforma online a organizației www.116111.ro/, pentru a beneficia de servicii de consiliere specializată. De asemeni, pentru sesizarea unor posibile cazuri de trafic de minori, poate fi utilizată linia Telverde 0800 800 678, oferită gratuit de ANITP.

„Este important să reținem că, până să ajungă la dimensiunea infracțională, elementele incipiente ale traficului pornesc din interiorul altor realități și dimensiuni sociale, de la nivelul comunităților, unde cresc, se dezvoltă organic, iar apoi evoluează în organisme ale criminalității organizate, alimentate cu banii clienților care plătesc exploatarea, abuzul, amenințarea, constrângerea, privarea de libertate a victimelor. De aceea, suntem pe deplin convinși că siguranța minorilor nu este atributul exclusiv al instituțiilor și organizațiilor de profil, ci trebuie să reprezinte frontul comun al diferiților actori sociali, mediul privat, respectiv al unei mase critice de cetățeni conștienți și solidari” – arată ANITP.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut