Campanie de testare gratuită a glicemiei

Cu ocazia “Zilei Mondiale a Diabetului”, la Cluj-Napoca se va desfășura în 14 noiembrie campania de testare gratuită a glicemiei.

Campania se desfășoară anual, încă din anul 2010, scopul acesteia fiind prevenirea bolilor de nutriție, dintre care, diabetul zaharat fiind cea mai raspândită afecțiune provocată de creșterea nivelului glicemiei din sânge. Membrii cluburilor Lions din Cluj-Napoca, tinerii voluntari de la Clubul LEO Bastion și personalul medical de specialitate, medici și asistente de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, îi vor aștepta pe toți cei dornici de efectuarea unui simplu test de glicemie. Campania se va desfășura în data de 14 noiembrie 2023 între orele 12 și 21, în Cluj-Napoca, în incinta Iulius Mall Cluj (parter, în zona intrării principale).

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

În România, conform studiului epidemiologic PREDATORR din anul 2014, (ultimul studiu naţional de prevalenţa diabetului în România), aproximativ 11,6% din populaţia adultă (20-79 de ani) are diabet. Aceasta înseamnă cu 31,8% mai mult decât media globală (8.8%) şi cu 70% peste media europeană.

Potrivit site-ului Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, 3 din 10 români au prediabet. Un număr de 7 din 10 români au ajuns pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicaţii deja instalate.

Pentru scăderea incidenţei bolii în rândul populaţiei şi prevenirea complicaţiilor, este esenţială o politică unitară şi transparentă la nivel naţional pentru prevenţie în diabet.

La 20 octombrie 2020, Parlamentul României a adoptat Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului. Printre iniţiatorii legii se numără Laszlo Attila, senatorul UDMR de Cluj.

Actul normativ cuprinde următoarele trei direcţii de acţiune: I. Educaţia populaţiei pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil; II. Screening pentru depistarea precoce a diabetului; III. Prevenţia sau întârzierea instalării diabetului.

Țara noastră se numără printre puţinele din lume care au o lege prin care se reglementează prevenţia diabetului zaharat, se arată într-un comunicat de presă al Forumului Român de Diabet.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut