Camera americană de comerț în vizită la Cluj-Napoca

Miercuri s-a desfășurat la Cluj-Napoca conferința regională ”Innovative Communities: Local Investments for Global Succes” (Comunități inovative: Investiții locale pentru succes global), organizat de AMCham – Camera americană de comerț în Romania.

Ne aflăm în Cluj, pentru că Clujul este un exemplu de bună practică, este un pol de dezvoltare dinmic, este comunitatea regională cea mai inovativă. Pentru dumneavoastră, cei care sunteți din Cluj, poate nu se vede chiar așa, pentru că ne vine foarte ușor să găsim mai degrabă punctele slabe decât punctele bune, însă pentru noi, de la București, prin comparație Clujul se vede destul de bine. Ne dorim să vedem cum putem ajuta și noi la o dezvoltare inovativă, sustenabilă, dar și să aflăm acel ingredient secret și dozajul pe care îl folosiți, astfel încât să putem replica și în alte regiuni acest model. Clujul este un exemplu de bună practică și în România, dar și la nivel internațional, și vrem să capitalizăm acest avantaj pe care îl aveți. Al doilea motiv pentru care ne aflăm în Cluj este pentru că o mare parte dintre membrii noștri sunt aici, și astăzi, în cadrul panelurilor pe care le avem, veți vedea companii de succes. Ne dorim să avem o prezență mai susținută la Cluj, care este deja reprezentat și la nivelul conducerii AmCham prin Banca Transilvania. În al treilea rând suntem la Cluj pentru că, în contextul geopoliticnefericit în care ne găsim, trebuie să vdem și oportunitățile. Acest război neașteptat a pus România în lumina reflectoarelor, ne-am așezat la masa bogaților ca să spunem așa, lumea întreagă a auzit de România și constatăm că există un interes exponențial pentru investiții în România. Primim mult mai multe solicitări de întâlniri de la companii americane, care vor să știe cum pot veni în România. Noi încurajăm investițiile în România și vrem să înțelegem pe care investiții le putem direcționa către Cluj, dar vrem să înțelegem și cum vă uitați dumneavoastră la oportunitățile de internaționalizare, la cealaltă prioritate pentru AmCham, creșterea exporturilor cu valoare adăugată.”, a explicat Letiția Pupăzeanu, director executiv AmCham Romania, câteva dintre motivele organizării acestui eveniment.

Reuniunea, la care a fost prezent primarul Emil Boc și deputatul Sabin Sărmaș, a antrenat discuții privind creșterea nivelului afacerilor în România, precum și pe contribuția comunităților locale la creșterea legăturilor comerciale și investiționale dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii.

La întâlnire au participat reprezentanții unor importante companii clujene – Andrei Rădulescu și Luminița Runcan (Banca Transilvania), Voicu Oprean (AROBS Transilvania), Simona Fuchilă (Emerson), Andrei Roth (UiPath), Ciprian Păun (NNDK), Tudor Ciuleanu (RebelDot), Adriana Dragomir (Vertiv), Bianca Muntean (Transylvania IT Cluster), Marilena Ionașcu (Microsof Romania), Alina Luchian (SAS Romania) –, ai administrației locale – Emilia Botezan (Primăria Cluj-Napoca) -, dar și reprezentanți ai învățământului clujean – Daniela Popescu (prorector UTCN), Christian Săcarea (prorector UBB), Ruxandra Mercea (director Transylvania College), Simona Baciu (președinte Clusterul de educație C-EDU). O parte a dezbaterilor s-a concentrat pe tema investițiilor în educație, iar un alt panel al discuțiilor a fost axat pe soluții de creștere a exporturillor românești cu valoare adăugată.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut