Cămăși tradiționale, într-o expoziție a frumosului la Cluj

Cămașa, obiect de patrimoniu, sursă de inspirație și admirație” este titlul unei expoziții deosebite în care vizitatorii pot admira frumusețea cămășilor specifice mai multor zone din țară, precum Transilvania, Moldova, Bucovina, Oltenia, Banat. Printre aceste cămăși se găsesc și piese rare. Este vorba de cămașă Principesa Ileana, care reprezintă zona Olteniei, provenită de la Kent State University Museum sau cea aparținând prestigiosului Muzeu Victoria și Albert din Londra. Expoziția este organizată de Asociația Arta Acului la Cluj, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române FilialaCluj-Napoca. Vernisajul expoziției a fost găzduit de Biblioteca Academiei Române Filiala Cluj-Napoca marți, 1 octombrie 2024, evenimentul făcând parte din cadrul manifestărilor intitulate sugestiv „Luna textilelor”, care au loc în perioada 16 septembrie-14 octombrie 2024.

Reprezentanta Asociației Arta Acului la Cluj, Raluca Meseșan, a precizat că și-a dorit ca organizația să participe la manifestările sub titlul „Luna textilelor”: „Am ținut foarte mult să ne alăturăm acestor manifestări deoarece acestea se derulează ca urmare a unui proiect la care România a participat în anii 2020-2024. Proiectul s-a concretizat în realizarea unui atlas digital în care să fie trecute toate piesele textile și cele ce țin de țesut și cusut, care au fișe și pot fi încadrate în categoria fond din cadrul muzeelor. Ce este important este faptul că o altă cerință pentru a fi trecute piesele în acest atlas digital este ca acestea să fie publicate. Făcându-se acest atlas digital, în prezent deja realizat, comunitățile din toată Europa pot să acceseze piesele care există în muzeele noastre, piesele fiind publicate persoanele interesate pot avea acces la informații, la fotografii de calitate”, a spus aceasta.

La finalul proiectului, inițiatorii acestuia, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul Astra și Muzeul Național al Țăranului Român, au dorit să extindă harta digitală la nivelul comunităților și au invitat câteva muzee și organizații care să li se alăture. „Ar trebui să fim încântați, să dăm pe dinafară de bucurie, deoarece suntem singurul ONG care a fost invitat să participe la acest proiect intitulat „Luna Textilelor”, a declarat reprezentanta asociației clujene.

Fire vopsite cu coji de nucă

La vernisajul expoziției, a participat ca invitat special, prin intermediul unei platforme online, etnologul Ana Ursescu fondatoarea grupului de facebook „Meșteșugul vopsitului cu plante”. Etnologul Ana Ursescu a împărtășit din cercetările sale celor prezenți susținând prezentarea cu tema „Cromatica-catalizator în reconstituirea și revitalizarea meșteșugurilor textile românești”. O descoperire foarte interesantă este cea făcută în comuna Bisoca, județul Buzău, unde crește plata denumită „broci”, folosită în vopsitul textilelor cu mult timp în urmă. Planta a dat inclusiv numele tehnicii de realizare a cămășilor, având astfel așa-numita „cămașă în broci”. Studiind ce anume s-a folosit pentru vopsirea textilelor, etnologul Ana Ursescu a aflat cât de ingenioase puteau fi femeile de la țară. Astfel pe post de coloranți naturali, pentru a vopsi firele din cusăturile cămășilor, femeile foloseau coji de nucă, frunze de nuc, salcâm, hrean, soc etc.

Cămăși românești din colecția unor muzee de prestigiu din lume

În expoziția de la Cluj, au fost expuse cămăși tradiționale care reprezintă mai multe zone din țară, precum cămașa cu ciupag de pe Valea Arieșului, cămașă cu ciur din Banatul de Pustă, cămașă cu altiță Vrancea, cămașă oltenească de Romanați, cămașă cu altiță din Romanați, cămașă cu altiță din Bucovina, cămașă scurtă din Bucovina (Țara de Sus a Moldovei), cămăși de pe Valea Gurghiului, din Țara Lăpușului, din Țara Năsăudului, din Vidra, din ținutul Reghinului, din Banat, de Mocănimea Gilăului, din Chiuiești-Lăpușu Vechi, de Vrancea, de Gorj, din Livezeni-Valea Jiului, din Valea Hârtibaciului. Cele mai multe piese vestimentare aparțin unor muzee din țară. Este vorba de Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș, Muzeul Poarta de su’ Feleac, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Grăniceresc-Năsăud. De asemenea, expoziția este deosebită și prin cămășile care provin de la muzee prestigioase din lume, precum Muzeul Victoria și Albert din Londra, Kent State University Museum.

Expoziția de la Cluj este derulată în cadrul manifestărilor intitulate „Luna textilelor” de către Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul Astra și Muzeul Național al Țăranului Român și va putea fi vizitată în perioada 1-10 octombrie 2024.

Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut