Cam toți banii românilor se duc pe mâncare, taxe și impozite. Pentru investiții rămâne mai nimic

Veniturile medii lunare pe gospodărie au reprezentat 6.668 lei în trimestrul III din 2022, iar pe persoană au fost de 2.662 lei, însă cheltuielile totale au fost, în medie, de 5.816 lei lunar pe gospodărie, respectiv de 2.322 lei pe persoană, şi au reprezentat 87,2% din venituri.

Conform Institutului Naţional de Statistică, veniturile băneşti au fost, în medie, de 6.240 lei lunar pe gospodărie (2.491 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost de 428 lei pe gospodărie (171 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate au format cea mai importantă sursă de venituri (68,2% din veniturile gospodăriilor). La formarea veniturilor totale au contribuit și cele din prestaţii sociale (19,6%), veniturile în natură (6,4%), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%), veniturile din agricultură (2,1%), veniturile din activităţi neagricole independente (2%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,6%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor făcute de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale (impozite, contribuţii, cotizaţii), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii destinate cumpării sau construcţiei de locuinţe, cumpării de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpării de acţiuni etc. deţin o pondere infimă în cheltuielile totale ale populaţiei, de numai 1,2%.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut