Câinii abandonați ai Clujului, în căutarea căldurii unei familii

De Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân, 4 aprilie 2024, la Centru de Tratare și Întreținere Câini fără Stăpân și Animale Abandonate de pe str. Bobâlnei, nr. 65, au fost așteptați cât mai mulți clujeni care să adopte un cățel aflat în centru. Cei 290 de câini fără stăpân pe care îi adăpostește Centru în prezent au primit vizita celor din presă, dar și a clujenilor, interesați să ia acasă un cățel. Joi după-masa erau încheiate trei adopții, trei cățelușe găsindu-și un cămin cald și o casă pe care să o păzească.

85 de câini, strânși de pe străzile orașului

La ora 12.00, când a ajuns redactorul Faclia la Centru, o cățelușă frumoasă și blândă, în vârstă de trei ani, tocmai ce era luată în primire de o doamnă. După întocmirea adopției, cățelușa a fost dusă în brațe de către un lucrător al Centrului la mașina noii stăpâne. Până la adopție însă este un drum de parcurs. Doctorul veterinar Mioara Macrinici a explicat cum decurg lucrurile în acest sens: „Centrul de Tratare și Întreținere Câini fără Stăpân și Animale Abandonate adună toți câini fără stăpâni din Cluj-Napoca. Câinii se capturează pe baza sesizărilor venite de la Poliția Locală, de la cetățenii municipiului. Câinii sunt aduși în Centru și sunt examinați clinic. Personalul de aici face deparazitările interne, externe, vaccinările, sterilizările și apoi îi pregătește pe câini pentru adopție.”, a spus dr. Mioara Macrinici. Anul acesta, de pe străzile orașului, au fost strânși 85 de câini, iar Centrul a reușit să încheie 46 de adopții. Doctorul veterinar Mioara Macrinici a spus că se vor organiza mai multe târguri pentru câini: „O să încercăm să ținem mai des și alte târguri pentru adopțiile câinilor fără stăpân. La noi însă lumea poate veni oricând să adopte câini pentru că programul nostru este zilnic de la 7:00 la 15.00, miercurea de la 7.00 la 17.00. Avem program și în weekend de la 7.00 la 11.00.”

De Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân, până la amiază, au fost efectuate trei adopții, un cățel și două cățelușe. Printre zecile de cuști cu câini blănoși, gălăgioși sau leneoși s-a aflat și cușca a trei cățelușe. De fapt, când au fost găsiți erau cinci puiuți micuți care nu aveau nici două luni. În data de 27 decembrie a anului trecut au fost recuperați din colonia Brazi. Puii au fost aduși la Centru. Au fost deparazitați intern, extern, au fost vaccinați. Iar nu după mult timp doi dintre frați și-au găsit fiecare un stăpân. Acum cele trei cățelușe sunt mari. Au crescut și așteaptă să fie adoptate, așa cum așteaptă alte patru cățelușe mai mici dintr-o cușcă vecină. Cât timp redactorul Faclia s-a documentat, în cușca cătelușelor mai mici, într-un vas cu mâncare dormea dusă o cățelușă înfrigurată.

Câinele clujean de pe stradă, cu stăpân în Marea Britanie

De la Centrul din Cluj, printr-o asociație, au fost adoptați câini în Marea Britanie. Un englez care a adoptat un câine prin respectiva asociație a venit la Cluj pentru a se interesa de istoricul câinelui. „Într-o zi, vara, era destul de cald, ne-am trezit cu englezul în curte și ne-a povestit că a adoptat un câine și vreau să vadă de unde provine. I-am prezentat de unde l-am capturat, cât timp a stat la noi, cum a plecat de la Centru prin asociație. Era tare încântat. Și-a făcut poze cu toți. Interesant că a ținut să vină să vadă de unde a plecat câinele. Noi eram foarte surprinși, nu ne așteptam chiar din Anglia să vină. Era așa ciudat un pic. Din județul Cluj sau din țară este mai ușor să vii să vizitezi. Dar chiar din Anglia sunt niște costuri suplimentare.”, a spus Călin Mureșan, medic veterinar în cadrul Centrului.

Centru a mai fost vizitat și de studente elvețiene, una dintre ele având un câine adoptat provenit din Transilvania. „Am mai avut niște studente din Elveția care ne-au vizitat. Făceau un reportaj cu câinii maidanezi din România. Ele au venit în Transilvania să se documenteze. Una dintre studente au adoptat un câine, dar nu de la noi. Provenea dintr-un adăpost din Alba sau Satu-Mare. Câinele inițial a ajuns într-un adăpost public elvețian. Ea de acolo l-a adoptat.”, a afirmat același doctor veterinar.

În opinia celor din Centru, munca lor n-ar fi atât de grea dacă pentru cetățenii care-și abandonează animalele s-ar aplica legea. „Legea prevede tot ce trebuie pentru persoanele care își abandonează câinii însă nu-i cine să se ocupe să o aplice. Noi suntem a cincea roată la căruță. Luăm tot ce este greu. Toată lumea se scapă de îndatoriri și obligații și ne cheamă pe noi. <Haideți, luați-i că sunteți obligați! >Dar dacă se aplica legea, nu se ajungea în situația aceasta, să strângem atâția câini. Pe lângă asta, pericolul câinilor. Poate lovești un câine cu mașina. Te sperii. Tragi de colan. Intri în șant. Sunt multe situații.”, a declarat Călin Mureșan.

Centru, o a doua șansă pentru câinii abandonați

Centru oferă câinilor de pe stradă o a doua șansă. „Cumva noi ca Centru ne consolăm că oferim încă o a doua șansă câinelui, fiind pe stradă este foarte greu să fie adoptat de cineva. Dacă persoana nu are un istoric în a se ocupa cu câini, îi este frică să-l manipuleze. Nu știe care-s pașii, de ce să aibă grijă. Și atunci cumva, la noi este mai controlat mediul. Facem deparazitările, toate manoperele medicale, câinele este sub control, iar persoanei care vine să adopte îi este mult mai ușor.”, a afirmat medicul veterinar Călin Mureșan.

Pe de altă parte, în opinia aceluiași medic, cheltuiala este redusă pentru persoana care face adopția pentru că nu mai are de plătit cipul, carnetul, vaccinurile, deparazitarea. „Toate acestea într-un cabinet din Cluj, un oraș scump, costă câteva sute de lei. De asemenea, în Centru, avem și un istoric. Măcar știm cum sunt câinii. A fost adus cu lesa sau a fost un câine agresiv, sărea la oameni. Putem oferi anumite detalii despre acel câine. Putem face sugestii persoanei care dorește să adopte.”, a spus medicul veterinar Călin Mureșan.

Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân, organizată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca împreună cu Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, va fi sărbătorită la Centrul de pe strada Bobâlnei, nr. 65, și sâmbătă, 6 aprilie 2024, în intervalul orar 10:00 – 14:00, când clujenii sunt așteptați pentru a-și lua un prieten credincios dintre cei 290 de câini fără o familie.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut