Cadourile de Dragobete. Cum să vă feriți de falsuri și înșelătorii

Se apropie Dragobetele, 24 februarie, zi recunoscută la nivel national drept sărbătoarea iubirii, în care îndragostiții obișnuiesc să își dăruiască reciproc cadouri, cel mai frecvent ciocolată, bijuterii, cosmetice sau pachete de vacanță, iar InfoCons oferă un mini-ghid cu informațiile necesare pentru alegerea unui cadou.

Ciocolată

Etichetele trebuie să conțină denumirea produsului, numele și adresa producătorului, ambalatorului sau distribuitorului. La produsele din import, pe etichetă trebuie să existe numele și adresa importatorului sau distribuitorului înregistrat în Romania, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare, precum și elemente de identificare în română.

Pentru ciocolata si produse din ciocolată: * se menționează obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, în procente, „cacao…% minim”. In cazul ciocolatei umplute se mentionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate sub 50 grame. Excepția nu se aplică produselor cu o greutate netă sub 50 grame fiecare, când sunt prezentate într-un ambalaj ce conține două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. La produsele din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. O mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspată trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.

Inainte de cumpărare, consumatorul trebuie să verifice starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Bijuterii cu pietre și metale prețioase

Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase. Prețurile de vânzare ale metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat. Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte. Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă. Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este naturală. Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.

Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original, însoțit de factură sau bon fiscal. Certificatul trebuie să conțină, obligatoriu: * detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc). Natural /Sintetic /Artificial * datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționati produsul.

Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză. Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară. Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.

În acest moment, pe teritoriul României nu există un laborator acreditat pentru pietrele prețioase. Evitați să cumpărați bijuteriile din locuri neautorizate, chiar dacă prețul vă încântă. De regulă, un preț suspect de mic indică o calitate îndoielnică a bijuteriei.

Produse cosmetice

Fiți atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele. Verificați dacă ambalajul are calitatea corespunzătoare valorii produsului; există posibilități frecvente ca un produs zis “de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere. Examinați cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere.

Unii producători şi importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii. Pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE.

Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia ”A se folosi preferabil înainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe.

Achiziționați produse cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care aveți nevoie în caz de reclamație; în plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice “cu sacoşa”.

Unități de cazare și pârtii de schi

Verificați pe aplicația gratuită infocons.ro dacă unitatea de cazare dispune de toate dotările, conform clasificării primite, sau/și dacă pârtia de schi este omologată. Solicitați bonul fiscal, întrucât acesta reprezintă un document justificativ atunci când doriți să depuneți o sesizare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut