„Bunurile sultanului Mahmud al II-lea”, scoase la vânzare în Piața Unirii

Un bărbat care oferea spre vânzare, contra sumei de 5.000 de euro, bunuri în privința cărora există indicii că ar face parte din patrimoniul cultural mobil, a fost depistat de polițiștii clujeni de investigații criminale.

Cel în cauză – un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Oradea, a fost depistat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde urma să se întâlnească cu un posibil cumpărător și să înstrăineze bunurile contra sumei de 5.000 de euro.

Potrivit IPJ Cluj, bunurile oferite spre vânzare – „Călimara de brâu”, cu o greutate de 328 grame, din material alb și galben, cu scriere kufică marcă pe toc, tughra de sultan, precum și o cutie din lemn exotic și veșmânt din material de mătase și bumbac – au fost ridicate și predate Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei pentru evaluare. Vânzătorul ar fi declarat că obiectele respective datează din jurul anului 1800 și ar proveni de la sultanul Mahmud al II-lea.

În cauză se continuă cercetările pentru a se stabili dacă fapta întrunește elementele constitutive al vreunei fapte prevăzute de Legea nr.182/2000, republicată, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil sau dacă sunt alte fapte penale incidente.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie