Bucurii oferite femeilor gherlene

În ultimii ani am amintit de mai multe ori numele sculptorului gherlean Ioan Galgóczy, binecunoscut localnicilor prin lucrările sale expuse pe domeniul public, dar și prin desele expoziții organizate în cadrul Centrului Național de  Informare și Promovare Turistică.

Sculpturile sale pot fi admirate și în această perioadă premergătoare zilei de 8 Martie, când în fața locuinței sale de pe malul Someșului Mic sunt expuse adevărate opere de artă dedicate doamnelor și domnișoarelor. Sunt flori deosebit de frumoase, nu cele obișnuite, ci lucrări pe care artistul le-a sculptat din lemn cu pasiune, ca un cadou de artă oferit femeilor din orașul lui. Alături de buchete de cale (splendide, cum nici în natură nu le vedem!), în fața casei sale de la marginea municipiului a apărut și un tânăr, realizat tot prin îmbinarea de rădăcini și trunchiuri de lemn, pe care ochiul format le-a observat rapid și le-a folosit într-un scop frumos. Domnia sa a  pregătit și alte buchete de flori sculptate din lemn, aducând bucurii femeilor prin modelarea darului naturii.

Artistul așa procedează în fiecare an cu ocazia zilei de 8 Martie, prezentându-se în fața gherlenilor cu obiecte de artă dedicate doamnelor și domnișoarelor, un gest deosebit de frumos, care poate înlocui cu succes orice cadou. De fapt, nici nu putem închipui un dar mai valoros, decât aceste buchete de flori și aranjamente florale sculptate. Ceva inedit și plăcut ochilor. Lumea care trece prin fața locuinței sale, vrând-nevrând se oprește pentru a admira aceste creații originale. Multe din ele, în ultimii ani, au ajuns și pe domeniul public (mai ales parcurile și zonele verzi) de pe raza urbei.

Sculptorul gherlean Ioan Galgóczy este mult apreciat nu numai în orașul lui natal, ci și peste hotare, mulți turiști străini care în timpul verii vizitează Gherla au trecut și pe la atelierul acestuia și au rămas plăcut impresionați de lucrările sale. În curând artistul va expune din nou în sălile Centrului Turistic din Piața  Libertății nr. 3.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut