Bucurie mare printre rromii din Căpuș

Seara de vineri a fost una dintre cele mai frumoase pentru comunitatea rromilor din Căpușu Mare, o zi fără ploaie şi cu daruri multe, sosite tocmai din țara lalelelor.
Olandezii din Wetereen, care au o lungă și fructuoasă colaborare cu familia Constantin Bodea din Gilău, aduc din anul 1992 ajutoare familiilor nevoiașe, persoanelor cu dizabilități și chiar unor spitale, școli, grădinițe și altor instituții ce oferă servicii publice, prin intermediul Fundației HTR – Hulptransport Romania.
Transportul de vineri, realizat de Tjeerd Heikamp și nepotul său cu același nume, în parteneriat cu Costi Bodea, este primul dintr-un viitoare colaborare cu Asociația ce va purta numele Iuliei Andreea Bodea, tânăra care și-a pierdut viața în tragicul accident de lângă Turnul Eifel. Asociația are o profundă misiune caritabilă, punând accent pe ajutorarea familiilor nevoiașe și a copiilor bolnavi.
De altfel, în ultimii 10 ani, prin implicarea domnului Costi Bodea, mai multe echipe de fotbal din județul Cluj – cum sunt cele din Gilău, Râșca, Florești, Câmpia Turzii, Căpuș, Mărcești – au primit echipament din Olanda, și tot prin aceeași filieră au fost aduse două mașini pentru pompieri și numeroase obiecte de uz casnic, mobilier, lenjerie și haine pentru comunitatea rromă din zonă. Aceeaşi fundație olandeză a construit un mic spital de urgență în Voinești (judeţul Iași), cu materiale și constructori din Olanda, şi îl dotează cu toate cele necesare, inclusiv cu o salvare.
În acest transport pentru Căpușu Mare, au fost aduse cărucioare pentru copii și adulți cu handicap, pături noi, haine pentru copii și adulți, mobilier pentru școlile din Voinești și Negrești (Iași), paturi pentru spitale, cutii cu ustensile pentru primul ajutor și echipament sportiv. Darurile au fost împărţite în funcție de numărul de copii și de nevoile fiecărei familii.
Constantin Bodea, care este foarte iubit de copiii cartierului pentru numeroasele sale fapte de mare generozitate umană, concretizate prin donații – alimente, un laptop și o mașină de spălat rufe pentru o familie cu cinci copii – a umplut brațele celor mici cu ciocolată, conserve de carne, biscuiți, sticle cu sucuri, pâine și chiar bani.
La manifestare a participat și Rancz Zoltan, viceprimarul comunei Căpușu Mare care a invitat oaspeții olandezi la sediul Primăriei, pentru o cafea și un schimb de idei în vederea unor colaborări viitoare.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie