Bucuria Vieții: Expoziție încheiată cu succes la Galeria de artă Făclia

 

 Expoziția de pictură a artistei Claudiei Vesa, „Bucuria vieții”, realizată în cadrul proiectului Ferestre inițiat de Asociația JAD și susținut de Primăria Cluj-Napoca se încheie cu mult succes. Arta Claudiei Vesa a fost vizitată de mulți iubitori ai frumosului, care au avut ocazia să privească cum arată bucuria adevărată și cuprinzătoare trecută în culoare. În urma succesului expoziției, Claudia Vesa ne-a și răspuns la câteva întrebări, care merită să fie împărtășite.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră ca arta si intimitatea dvs. să fie apreciate public? 

Prezentarea tablourilor mele înseamnă pentru mine recunoașterea pe care oamenii o acordă viziunii mele de artist și înțelegerea sau acceptarea pe care o au pentru picturile mele.

Bucuria vieții vă face să luați pensula în mână? Care sunt sursele dvs. de inspirație? Ele vin doar din experiența proprie cu realitatea sau aveți si o motivație “intelectuală”, un model artistic sau o personalitate care vă inspiră?

Da, într-adevăr, bucuria vieții e cea care mă îndeamnă să pictez, să expun pe pânză trăirile mele interioare, dragostea pe care o am față de natură, în primul rând, dar și față de oameni, pe care, într-adevăr nu îi pictez, dar mă bucur de prezența lor și mă inspiră. Cel mai important om pentru mine, pe drumul acesta, la ora actuală, este maestra mea, Adriana Elian, alături de care este o bucurie să pictez. Îmi îndrumă pașii cu bucurie și iubire, în fiecare moment.

Există multe simboluri în arta dvs. Vă simțiți legată în mod special de vreunul? Aveți vreo teorie care vă face să vă mențineți bucuria și optimismul atât în artă cât și în viața de zi cu zi?

Cred că caracteristica principală în viața mea și lucru care se reflectă în arta mea este călătoria mea spirituală. Este drumul pe care îl parcurgem zi de zi alături de oameni minunați, alături de tot ceea ce ne înconjoară. Este foarte important cum ne învățăm lecțiile care ne sunt dăruite, cât de conștienți parcurgem acest drum și, bineînțeles, că totul se reflectă în bucuria de a trăi. Unul dintre simbolurile pe care le folosesc des este ochiul, care în mintea și în sufletul meu denotă starea de prezență, de a fi acum și aici, prezența divină, care își face simțită prezența în fiecare clipă și gând. Totul capătă un sens și se întregește într-un puzzle minunat, astfel că, da, simbolurile se leagă unele de altele, vin ne inspiră și ne determină să trăim cu adevărat în bucurie fiecare pas pe calea noastră.

Ce sfat le-ați da altor artiști sau altor apreciatori ai frumosului? Cum ar trebui să privim realitatea și viața pentru a ajunge la împlinirea pe care o simțim în arta dvs.?

Întrebarea ta este foarte profundă și mă bucur că ai simțit asta în picturile mele. Recomandarea mea și ceea ce vreau eu să transmit privitorilor este exact această bucurie și pace și armonie și dragoste de cei din jur. Dragostea față de tot ce ne înconjoară, astfel încât să putem fi atenți la fiecare pas pe care îl facem, să fim atenți să dăruim în jurul nostru iubire, atenție, îmbrățișările noastre; până la urmă, dragostea pe care o avem în suflet și iubirea care ne-a fost dăruită să o dăruim și noi mai departe. Trebuie să conștientizăm că fiecare dintre noi suntem instrumente în viața celorlalți, ne completăm unii pe alții, suntem cu toții un joc, într-o poveste care se întregește cu fiecare om care intră în viața noastră, dar și cu fiecare om care iese din viața noastră, cu fiecare experiență pe care o trăim și cu fiecare lecție pe care reușim să o învățăm, trecând prin diferite experiențe. Eu am învățat să nu mai cataloghez experiențele prin care trec ca bune sau rele. Fiecare dintre ele vin în viața noastră cu un rost și dacă privim dintr-o perspectivă mai înaltă aceste experiențe, vom observa că fiecare dintre ele ne ajută să ne îmbogățim sufletul și să ne urmăm calea, să ne împlinim menirea, încununate toate de bucuria de a trăi.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut