Bradul de Crăciun. Natural sau artificial?

Chiar dacă sărbătorile de iarnă pot fi afectate într-o mare măsură de măsurile luate în contextul crizei sanitare, luna decembrie ar trebui să stea, și de data aceasta, sub semnul cadourilor, luminilor decorative, meselor îmbelșugate și, desigur, a tradiționalului pom de Crăciun. A mai rămas puțin până la Sărbătoarea Nașterii Domnului iar clujenii au început să-și decoreze locuințele. Deosebit de important în această perioadă este alegerea bradului sub care Moșul va pune cadourile: natural sau artificial.

Bradul artificial

Plasticul este slab reciclat și nu este biodegradabil. În plus, bradul artificial este importat în principal din fabricile chineze și, potrivit unor studii, ar dura 20 de ani pentru a-și amortiza amprenta de carbon.

Dacă optați pentru un copac artificial, luați-l de bună calitate pentru a-l păstra cât mai mult timp, veți reduce producția de deșeuri. Prețurile acestora variază cel mai mult, ajungând de la 49 de lei până la 400 de lei. Unii par cu adevărat naturali.

Brazii naturali

Brazii naturali sunt în continuare cei mai căutați în România. Pomii de Crăciun achiziționați din comerț nu participă la defrișările planetei, contrar anumitor idei vehiculate. La fel ca toate produsele agricole de larg consum, și brazii sunt cultivați în acest scop. În România, în ultimii ani, au apărut numeroase pepiniere cu pomi de iarnă, afacerile de acest gen dovedindu-se a fi de mare succes.

Din punct de vedere ecologic, există un dezavantaj, pesticidele. Înainte de a fi tăiat, arborele primește aproximativ zece tratamente pe an care afectează ecosistemul.

Dar mai nou au apărut tot mai mulți producători ecologici. Prețurile încep chiar de la 30 de lei, ajungând până la 300 de lei. Prețurile variază și în funcție de specie și de țara de origine, nu doar de dimensiuni. De regulă, aceștia sunt ambalați pe loc pentru a fi mai ușor de transportat.

Bradul la ghiveci

Există și varianta bradului la ghiveci. Dacă locuiți într-o casă și aveți o grădină, puteți opta pentru un brad în ghiveci pe care îl puteți replanta. Dacă locuiți într-un apartament, îl puteți recicla. Prețul variază între 95 de lei și 200 de lei.


S.P.

brad6 brad5 brad4 brad3 brad2 brad1 brad3
<
>
Brad artificial

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut