Botezul Domnului, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

Glasul Tatălui s-a auzit din nou – precum în momentul Botezului lui Isus, de către Ioan, la Iordan – la Sfânta Liturghie arhierească din Sărbătoarea Botezului Domnului, vineri, 6 ianuarie 2023, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, rostind: „Acesta este fiul Meu preaiubit”.

În cadrul celebrării, Spiritul Sfânt a coborât prin mâinile Episcopului eparhial la hirotonirea întru sfânta preoție a diaconului Jean Despruniée, care, începând din această zi, este cel mai tânăr preot al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată solemn de către Preasfinția Sa Claudiu. La masa Sf. Altar, împreună cu Ierarhul, s-au aflat în jur de 20 de preoți, mulți dintre ei sosiți din diferite regiuni ale Franței. Au luat parte la comuniunea de rugăciune: pr. Vasile Tofană SJ, vicar general, preoți vicari, protopopi, preoți din Curia episcopală, preoți care slujesc în catedrală, alți preoți din Cluj-Napoca, preoți din Franța, diaconi, subdiaconi, studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.

Catedrala a fost neîncăpătoare de mulțimea credincioșilor, între ei, în jur de 80 au sosit din Franța, pentru a fi alături de tânărul Jean la ceasul primirii marelui dar al preoției: membri ai familiei sale și mulți prieteni.

Răspunsurile liturgice le-au oferit, cu armonia ce le e caracteristică, membri corului Angeli, dirijat de prof. Angela David.

La predică, Preasfinția Sa Claudiu a amintit că această zi de sărbătoare este și aniversare a consacrării episcopale a Preasfințitului Florentin, de binecuvântată amintire, și a mulțumit lui Dumnezeu pentru moștenirea pe care Eparhia de Cluj-Gherla a primit-o prin vrednicul Ierarh, „unul dintre aceste daruri” fiind și tânărul Jean.

A continuat: „Este un moment de mare sărbătoare, fiindcă, celebrând Botezul Domnului nostru Isus Cristos, ne aducem aminte și de Botezul nostru. Și, din nou, nu putem să nu mulțumim lui Dumnezeu pentru darul primit în momentul Botezului nostru. Când cântăm împreună: «Câți în Cristos v-ați botezat, în Cristos v-ați și îmbrăcat», să ne aducem aminte de haina minunată pe care am primit-o la Botez și pe care suntem datori să o păstrăm curată”…

Preasfinția Sa a vorbit despre libertate, acea eliberare de păcate pe care o conferă harul Botezului, despre viața nouă, în Cristos, cu Dumnezeu, care poate fi trăită prin credință de către toți cei botezați. A vorbit apoi despre iubirea Tatălui pentru fiecare fiu al Său. În mod particular pentru Jean, dar și pentru fiecare credincios, în această zi se aude glasul Tatălui rostind: „Acesta este fiul Meu prea-iubit”.

Și pr. Jean a fost încredințat rugăciunii tuturor celor prezenți, întregii Biserici, pentru că „misiunea preotului în acest timp este extrem de dificilă” și el are nevoie de susținere, de rugăciunea tuturor, a poporului lui Dumnezeu, a familiei Bisericii.

Preasfinția Sa Claudiu a adresat un cuvânt de recunoștință, în limba franceză, oaspeților din Franța, familiei lui Jean, pentru că l-au dăruit Bisericii. Le-a spus: „Noi suntem o familie în Biserică, suntem familia lui Dumnezeu, dar, prin acest moment, voi deveniți familia noastră și noi devenim familia voastră odată în plus!”.

La momentul hirotonirii preoțești, pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, l-a prezentat pe noul preot celib, Jean Victor Maria Joseph Despruniée, născut în 3 sept. 1988, în Paris, Franța, absolvent de Filosofie și Teologie la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, și cu un masterat în Teologie la aceeași universitate.

După celebrarea liturgică s-a făcut Sfințirea cea Mare a Apei. Rugăciunii i-a urmat cuvântul pr. Jean, cel dintâi în calitate de preot al lui Cristos, care a fost unul de recunoștință. A încheiat prin cuvintele: „Încredințez slujirea mea, întreaga mea viață, Maicii Domnului, Maica Îndurării, care m-a însoțit din copilărie cu protecția ei maternă”.

A urmat binecuvântarea (cea dintâi) oferită tuturor de tânărul preot – izvor de har și indulgență plenară – împreună cu o iconiță spre amintire. Totodată, credincioșii au fost invitați să primească și să ducă apă sfințită în casele lor, spre luminare, vindecare, binecuvântare.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut