BOR: Ajutor umanitar de peste 4 milioane de euro pentru victimele războiului din Ucraina

Ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă Română în contextul provocat de războiul din Ucraina, până la data de 10 martie, este în valoare de 18.823.874 lei (4 milioane de euro, până la data de 13 martie, conform declarației patriarhului Daniel).

Pe fondul dramatic al declanșării războiului din Ucraina și al catastrofei umanitare provocată de acesta, Biserica Ortodoxă Română s-a mobilizat încă din primele zile, acordând ajutor multiplu refugiaților ucraineni sosiți pe teritoriul țării noastre, în Republica Moldova, precum și cetățenilor rămași în Ucraina.

Potrivit celor anunțate de Patriarhia Română, până la data de 10 martie, au participat la acțiuni caritabile 4.310 persoane din rândul preoților și al voluntarilor, care au asigurat asistență permanentă în cadrul unor echipe ce lucrează în ture de câte opt ore. Sprijinul umanitar acordat a constat în bani și produse (hrană caldă, produse alimentare, hrană pentru bebeluși, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte, jucării etc.). La acest sprijin se adaugă o serie de servicii sociale aflate în derulare (de traducere – 42.707 beneficiari; de consiliere și orientare – 29.587 beneficiari și medicale – 9.048 beneficiari). În ce privește cazarea refugiaților, au fost identificate 8.174 locuri, dintre care 7.521 cu servicii de masă incluse.

O altă componentă importantă de intervenție caritabilă a Bisericii este organizarea de transporturi umanitare. Până acum au fost realizate 128 transporturi pe teritoriul României, 47 transporturi în Ucraina și 10 transporturi în Republica Moldova.

În Arhiepiscopia Clujului s-au colectat peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane de lei, și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de aproximativ 350.000 de lei. Ajutoarele au ajuns în Ucraina în data de 10 martie, încărcate în 16 tiruri.

Tot până la această dată, Arhiepiscopia Clujului a oferit cazare și masă gratuită pentru 110 refugiați, având în continuare disponibile peste 250 de locuri de cazare, care pot fi suplimentate la nevoie. De asemeni, ASCOR Cluj și Asociația Prietenii Bisericii Studenților din Cluj-Napoca au trimis o colectă de ajutoare umanitare în Ucraina, în data de 1 martie.

M. T.
Foto credit: basilica.ro

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut