Bolnavii de cancer solicită depolitizarea sistemului de sănătate

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) solicită „de urgență” depolitizarea sistemului de sănătate din România, dar și o stabilitate la conducerea Ministerului Sănătății și a celorlalte instituții din sistemul sanitar, atrăgând atenția că, altfel, va cere în instanță respectarea drepturilor  pacienților, „încălcate în mod flagrant de factorul politic, dar și în Parlamentul UE”.

În perioada 23 – 26 septembrie, la Brașov s-a desfășurat a XIII-a ediție a Conferinței Naționale FABC, cu tema „Noutăți terapeutice în tratarea  cancerului în România”. În cadrul conferinței s-a evidențiat: subfinanțarea cronică a Programului National de Oncologie; nedecontarea investigațiilor medicale pe toate palierele care conduc la un tratament  personalizat / țintit; nedecontarea chirurgiei oncologice în privat, precum sunt decontate parte din procedurile de  radioterapie și chimioterapie; nedecontarea tuturor formelor de radioterapie; lipsa specialiștilor din radioterapie – medici, asistenți, tehnicieni, fizicieni, dar și în oncologie și  chirurgia oncologică.

La finalul conferinței, pacienții au completat un chestionar prin televoting, din care rezultă că: în pandemie pacienții nu au avut acces facil la monitorizare, la tratamentele curative, nu și-au găsit medicamentele indicate în tratamentul de zi cu zi, iar monitorizarea a lăsat mult de dorit. De asemeni, au reclamat  întârzieri de luni de zile de la suspiciunea de cancer și până la diagnosticarea certă, mulți dintre solicitanți decedând până la diagnosticare, precum și faptul că, în continuare, serviciile medicale oferite în spitalele de stat sunt deficitare, pacienții alegând cu predilecție serviciile private, chiar dacă implică co-plata.

Peste 80% dintre respondenți au declarat ca au fost nevoiți să își cumpere medicamentele necesare din schemele de tratament oncologice, chiar dacă aceste tratamente sunt gratuite prin  Programul Național de Cancer. În procent de 100% din respondenți solicită implementarea Planului Național de Cancer: Acest  plan ar face ordine în oncologie și ar bugeta corect necesarul României privind acoperirea  costurilor tuturor segmentelor medicale, începând cu screening, depistare precoce, control si  tratament al cancerului, îngrijiri paliative, dar și un Registru National al Cancerului, care ar  monitoriza toate cele amintite mai sus (banii alocați programului, pacienți, incidență etc). Pacienții au reclamat lipsa din spitale a consilierii psihologice și de nutriție oncologică. Aceste  servicii de suport ar conferi o aderență și o complianță ridicată la tratament. Peste 70% dintre pacienți au punctat lipsa implicării medicului de familie în diagnosticarea bolii – informează FABC.

„Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de Home Delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o șansa pacienților cronici nedeplasabili, în general, dar și pacienților oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în UK a adus economii la bugetul sănătății, de 5,5 miliarde lire sterline într-un an”, arată sursa citată.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut