Boc, la raport – Stadiul marilor proiecte ale Clujului

Primarul Emil Boc a declarat, joi, că, în ceea ce privește proiectul metroului clujean, după ce în 1 septembrie a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor, lucrurile se derulează „conform graficului”. „Se pregătește descărcarea de sarcină arheologică în cele trei locații din proiect, și își urmează cursul ca să se deruleze toate aceste proceduri, inclusiv obținerea autorizației de construcție, astfel încât anul viitor să se poată intra efectiv în teren.

Centura metroplitană, proiectul de 1,3 miliarde de euro aproximativ -7 noiembrie este ultimul termen de depunere a ofertelor, primul tronson este în lucru, al doilea în licitație, banii sunt asigurați din fonduri europene, și vom avea șansa să îl implementăm.

Legarea Clujului la autostradă- se lucrează intens, un proiect de 100 milioane euro, sfârșitul anului 2024, începutul lui 2025 e gata (n.red proiectul), Anul viitor se depune proiectul pentru – odată ce se va deschide callul pentru trenuri metroplitane – se va depune și acest proiect, pentru finanțarea lui (n.red al trenului metropolitan) Spitalul Regional de Urgență – este în licitație, un proiect de peste 600 milioane euro, se derulează licitația, astfel încât anul viitor să se treacă și acolo la lucru. Cu alte cuvinte, n-a avut Clujul mai bine aliniate astre ca acum, pentru a trece la nivelul următor al anilor 2030-2050 în materie de infrastructură, inclusiv în privința calității vieții prin aceste proiecte”, a spus Emil Boc.

În ce privește organizarea a două târguri de Crăcin anul acesta, edilul a precizat că cheltuielile sunt aproximativ la fel ca anul trecut. „N-am pus în plus nimic față de anul trecut, este cam la același nivel.

Avem două târguri pentru că e firesc, am modernizat un platou la Sala Sporturilor și am adus și 104 de copaci în plus, și e un spațiu public destinat clujenilor, să îl și utilizăm pentru clujeni. Și atunci, de ce să ne înghesuim toți în Piața Unirii, când avem posibilitatea să avem două târguri? În consecință, au fost două licitații, au fost desemnați câștigătorii, își vor deschide porțile aceste târguri de Crăciun, și ne vom bucura de feeria sărbătorilor de iarnă inclusiv de un patinoar, pentru că nu puteai în Piața Unirii să ai și patinoar și carusel și roată. Așa le vom avea pe toate, pentru că aceste două locații ne permit să le putem oferi clujenilor toate aceste facilități, inclusiv, cum spuneam, un patinoar atât de dorit”, a completat primarul.

Legat de ultimele măsuri fiscale anunțate de guvernanți, de reducere a cheltuielilor bugetare, Emil Boc a subliniat: „Măsurile ultime, mă refer la ordonanața aceasta de reducere a cheltuielilor bugetare, sunt cel mai mic rău cu putință dintre toate relele care existau în fața noastră. Dacă vrem să avem asigurați bani, să punem în implementare proiectele europene, proiectele pe PNRR, bani care ne vin aproape gratis, trebuie să facem un efort, să arătăm o anumită disciplină financiară. Acesta este răul cel mai mic ce putea fi pus în aplicare, de aceea chiar dacă e un pic complicat, cu știință administrativă putem depăși aceste două luni, să vedem partea plină a paharului”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut