Biserica ortodoxă de pe Meteor, „gazdă aleasă” pentru colindători

Biserica ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor a marcat duminică, 17 decembrie 2023, Postul Crăciunului prin câteva momente speciale. Alături de preotul paroh Cornel Felecan, preotul Călin Ficior și preotul Ioan Marton la săvârșirea Sfintei Liturghii a participat și părintele Visarion Pașca de la Mănăstirea Florești. La finalul slujbei, au venit a colinda Grupul vocal de copii de la Așezământul Sfântul Onufrie – Florești și Grupul Vocal „Tradiții Ardelene” al Clubului Pensionarilor Observator.

Preotul paroh Felecan Cornel de la Biserica ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” s-a arătat bucuros de participarea în comuniune la Sf. Liturghie:  „Am participat cu toții la acest ospăț al bucuriei, care este Sf. Liturghie. Este bucuria pe care noi o dăruim din inimile noastre ca mulțumire, ca ocrotire din partea lui Dumnezeu”.

În cadrul cuvântului de învățătură, părintele Visarion Pașca i-a îndemnat pe credincioși să nu amâne deciziile când doresc schimbarea în bine: „Avem foarte des tendința să amânăm. Și această amânare nu ne ajută în viața duhovnicească. Această tendință de amânare nu este una care să ne ajute. Dacă am ceva de schimbat în viața mea, dacă mi-am propus să schimb ceva, atunci este astăzi. Nu aștepți să vină Sărbătorile, nu aștepți să vină Anul Nou. Nu aștepți să treacă nu știu cât timp că nu știi ce urmează. În Sf. Scriptură este foarte întâlnit  cuvântul „astăzi”. „Astăzi”, a spus Mântuitorul tâlharului de pe cruce, „vei fi cu mine în rai”. Iar troparul de la Buna Vestire,  începe așa „Astăzi este începutul mântuirii noastre”. Când a intrat Iisus în casa lui Zaheu a spus: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”. Foarte mult avem meteahna de a amâna.” , a spus părintele Visarion Pașca, în cuvântul său de învățătură.
După săvârșirea slujbei, preotul paroh Cornel Felecan a anunțat evoluția Grupului vocal de copii de la Așezământul Sfântul Onufrie – Florești: „Fiecare dintre noi așteptăm să-l primim cu ușile deschise pe cel care din iubire pentru noi s-a întrupat ca să aducă slavă, mântuire și  pace pe pământ. Copiii sunt în mijlocul nostru pentru a aduce această bucurie sfântă în sufletele noastre”.

Copiii de la Așezământul Sfântul Onufrie, îmbrăcați în costumetradițional, au încântat asistența cântând binecunoscutele colinde: „Cerul și pământul”, „Bună sara, gazdă aleasă”, „Scoală găzdă din pătuț”. Ca răsplată, ei au primit cadouri din partea bisericii. Totodată, clujenii prezenți au putut dona și au putut cumpăra cadouri aparținând Așezământului din Florești pentru a susține cauza copiilor.
Părintele Visarion Pașca a ținut să mulțumească pentru sprijinul oferit de preotul paroh Cornel Felecan și credincioșii bisericii de pe strada Meteor pe tot parcursul anului. „Am venit astăzi cu copii de la Așezământ să vă colindăm, să ne rugăm împreună, să vă mulțumim pentru că faceți parte din familia Sf. Onufrie, a Așezământului de copii de la Florești și cu siguranță că Dumnezeu va răsplăti osteneala și, așa cum știe el, va răsplăti fiecare faptă bună. Vă dorim  să aveți Sărbători Binecuvântate și cu mult folos, cu bun și binecuvântat dar!”, a afirmat părintele.
Reamintim faptul că precum în anii precedenți și în acest an, în fiecare lună, timp de o săptămână, parohia ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” din Cluj-Napoca a asigurat o masă caldă copiilor de la Centrul Sf. Onufrie, de lângă Mănăstirea Florești.

„În ralul cel luminos”

Un moment la fel de special precum al copiilor a fost cel creat de evoluția Grupului Vocal „Tradiții Ardelene” al Clubului Pensionarilor Observator din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, grup condus de Viorica Szocs. Îmbrăcați în straie vechi tradiționale, componenții grupului au cucerit audiența cu interpretarea colindelor „Din cer Senin”, „În raiul cel luminos”, „Maria se preumbla”, „Hristoase Naștere Sfântă”, acestea din urmă fiind colinde vechi specifice zonei Clujului. Au evoluat ca soliste doamnele Viorica Hedeșan Zadic, Doinița Oltean și fetița Misăilă Ana. De asemenea, au interpretat poezii doamnele Cristina Marian și Viorica Szocs. Componenții grupului vocal au primit la rândul lor cadouri din partea bisericii.

Parohia ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” din cartierul clujean Zorilor este deja cunoscută pentru activitățile sociale pe care le derulează.  Prin programul numit „Duminica Fratelui”, se oferă în fiecare duminică, o masă caldă la Centrul Social de Urgență al Primăriei Cluj-Napoca de pe str. Dragoș Vodă nr. 36. Totodată, preotul paroh Cornel Felecan și preotul Călin Ficior se mai îngrijesc de programul social intitulat „Din suflet pentru trup”, prin care persoanele cu venituri mici sunt ajutate să-și procure medicamentele. Mai trebuie menționat că preoții Cornel Felecan și Călin Ficior acordă o atenție deosebită persoanele singure prin programul social „Ospățul Bucuriei”. Aceste persoane sunt implicate să participe la seri de rugăciune și activități de socializare.
Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, situată pe strada Meteor, din cartierul clujean Zorilor, a fost construită între anii 2000-2009. Piatra de temelie a fost pusă la data de 30 iulie 2000, de către Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
Tia Sîrca

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut