Bilanțul tragediei din Alpii Italiei

Bilanţul prăbuşirii, duminică, a unui bloc uriaş al gheţarului Marmolada, cel mai înalt vârf din Alpii italieni, a crescut joi de la nouă la zece după descoperirea unui nou corp, au făcut cunoscut autorităţile locale.

„Numărul victimelor confirmate creşte la zece”, a anunţat provincia autonomă Trentino (nord) într-un comunicat dat publicităţii joi seară. „În cursul zilei, salvatorii au recuperat un corp, reperat în această dimineaţă în zona din aval de locul unde s-a rupt” blocul de gheaţă, potrivit textului.

„Până în prezent, şase dintre cele zece victime confirmate (patru de naţionalitate italiană şi doi cehi) au fost identificate”, a spus ea.

O echipă de 14 salvatori însoţiţi de doi câini s-a deplasat dimineaţă la locul tragediei, unde accesul este interzis de duminică. „În cursul căutărilor, a găsit material organic şi obiecte. Totul a fost recuperat, transportat în vale şi va fi analizat”, a precizat provincia într-un comunicat.

O operaţiune similară este programată vineri.

Gheţarul a fost fragilizat de încălzirea globală, precum şi de temperaturile record înregistrate anul acesta în Italia, 10 grade Celsius la vârful Marmolada cu o zi înainte de dezastru. Temperaturile ridicate i-au accelerat topirea şi apa s-a acumulat sub calota glaciară, făcând-o instabilă.

Parchetul din Trento a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele tragediei cauzate de desprinderii unui serac care a provocat o avalanşă de gheaţă şi bolovani care a măturat mai multe frânghii ajutând la ascensiunea pe acest gheţar, cel mai înalt vârf din munţii Dolomiţi culminând la peste. 3.300 de metri.

Potrivit raportului Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) publicat la 1 martie, topirea gheţii şi a zăpezii este una dintre cele zece ameninţări majore cauzate de încălzirea globală, afectând ecosistemele şi ameninţând unele infrastructuri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut