Bilanțul războiului dintre Israel și Hamas

Bulversat de cel mai sângeros atac de pe teritoriul său de la crearea sa, Israelul a declarat oficial război Hamas duminică, după ofensiva fără precedent lansată cu o zi în urmă de mişcarea islamistă palestiniană din Gaza, confruntările făcând peste o mie de morţi în total, relatează AFP într-o sinteză.

Încercând să recâştige controlul după acest atac de amploare – pe uscat, prin aer şi pe mare – în plin Shabbat, sărbătoarea evreiască săptămânală, forţele israeliene au continuat să vâneze duminică membrii Hamas din sudul Israelului şi au continuat loviturile aeriene împotriva ţintelor din Gaza, unde au fost distruse mai multe clădiri.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a avertizat cu privire la un război „prelungit”, care a ucis aproape 1.000 de persoane în total în mai puţin de 48 de ore, conform noilor bilanţuri oficiale publicate duminică. Peste 600 de persoane au fost ucise şi 2.000 rănite în Israel, dintre care 200 sunt „în stare critică”, conform datelor guvernamentale. Potrivit unor surse medicale citate de DPA, cel puţin 700 de persoane au fost ucise în Israel.

„Inamicul este încă pe teren” în Israel, „ne întărim forţele în special lângă Gaza şi curăţăm zona”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene duminică seara, promiţând să îi vâneze „pe terorişti oriunde s-ar afla”.

În Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas din 2007, 413 palestinieni, inclusiv 78 de copii şi 41 de femei, au fost ucişi, au declarat autorităţile locale, iar 2.300 au fost răniţi.

Armata israeliană a desfăşurat zeci de mii de soldaţi pentru a recâştiga controlul deplin asupra zonelor deşertice din apropierea Fâşiei Gaza, pentru a salva orice ostatici israelieni rămaşi şi pentru a evacua toţi locuitorii din zonă până luni dimineaţă. Hamas a luat „peste 100 de prizonieri”, a declarat duminică biroul de presă al guvernului (GPO).

„Civili şi soldaţi sunt în mâinile inamicului, acesta este momentul războiului”, a declarat şeful armatei israeliene, Herzi Halevi.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut „unitate între oameni, în parlament şi într-un guvern de urgenţă”.

„Prima fază se apropie de sfârşit (…), cu eliminarea marii majorităţi a forţelor inamice care s-au infiltrat pe teritoriul nostru”, a spus Netanyahu, avertizând că „războiul va fi lung şi dificil”.

O femeie israeliană în vârstă de 37 de ani a declarat că a fost îngrozită să vadă mai mulţi membri ai familiei sale răpiţi, în clipuri din Gaza, inclusiv verişoara sa şi copiii ei, în vârstă de nouă luni, respectiv trei ani. „Aceasta este singura confirmare pe care o avem”, a declarat Yifat Zailer pentru AFP prin telefon, cu vocea frântă, adăugând că nu are informaţii despre soţul verişoarei sale şi părinţii săi în vârstă.

Israelul a fost, de asemenea, atacat la graniţa sa nordică cu Libanul. Organizaţia Hezbollah din Liban, un aliat al Hamas şi al Iranului, a lansat obuze într-o zonă disputată de la graniţă, determinând un atac israelian cu drone asupra unei ţinte Hezbollah din sudul Libanului.

În Egipt, doi turişti israelieni au fost ucişi de un poliţist care i-a împuşcat în Alexandria, conform Ministerului israelian de Externe.

Hamas şi Jihadul Islamic, un alt grup armat palestinian, au susţinut că au capturat „mulţi soldaţi”. „Ceea ce s-a întâmplat este fără precedent în Israel”, a recunoscut Netanyahu.

„Israelul a fost luat prin surprindere de acest atac fără precedent”, a declarat Jonathan Panikoff, directorul Iniţiativei Scowcroft pentru Securitate în Orientul Mijlociu: „Am auzit multe comparaţii cu 11 Septembrie (2001 în SUA), iar multor israelieni le este greu să înţeleagă cum s-a putut întâmpla acest lucru”.

Un fost soldat israelian a declarat că războiul arabo-israelian din 1973, care rămâne o traumă naţională în Israel, a fost „puţin” în comparaţie cu raidul Hamas de sâmbătă, adăugând că a fost un „eşec foarte grav”. Ofensiva Hamas a fost lansată la 50 de ani şi o zi după războiul care a luat Israelul complet prin surprindere, ducând la moartea a 2.600 de israelieni în trei săptămâni de lupte.

În faţa contraofensivei israeliene, „ne temem de distrugerea şi sfârşitul societăţii civile din Fâşia Gaza”, a declarat Shadi al-Assi, un locuitor din Gaza în vârstă de 29 de ani.

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunţat că au declanşat operaţiunea şi au lansat peste 5.000 de rachete spre Israel pentru a „pune capăt crimelor ocupaţiei”. Israelul ocupă din 1967 Cisiordania, un teritoriu palestinian, şi partea de est a Ierusalimului şi impune din 2007 o blocadă asupra Fâşiei Gaza.

Israelul a suspendat livrările de electricitate, alimente şi bunuri către teritoriul palestinian.

Ministerul Educaţiei din Israel a anunţat închiderea şcolilor cel puţin până marţi.

Atacul Hamas a fost condamnat de Occident. Duminică, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Israelul are „dreptul să se apere” în faţa atacurilor „barbare” ale Hamas, iar preşedintele american Joe Biden a ordonat „sprijin suplimentar” din partea Statelor Unite.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze duminică o reuniune de urgenţă privind această situaţie.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut duminică Israelului şi Hamas să „sprijine pacea” şi să cruţe civilii.

În ceea ce-l priveşte, „Iranul sprijină legitima apărare a naţiunii palestiniene”, a declarat duminică preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut