Bilanțul cutremurelor din Turcia şi Siria

Peste 20.000 de persoane au murit şi 70.347 au fost rănite în cutremurul violent care a zguduit luni sudul Turciei şi Siria, potrivit unor bilanţuri oficiale publicate joi seara, relatează AFP.

Potrivit Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) din Turcia, 17.134 de trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub dărâmături în această etapă, iar 3.162 în Siria, conform cifrelor oficiale, ceea ce creşte numărul total al deceselor la 20.296.

Un corespondent AFP a semnalat şase camioane, încărcate în special cu materiale pentru corturi şi produse de întreţinere, care intrau pe teritoriul sirian din Turcia prin punctul de frontieră Bab al-Hawa.

Potrivit lui Mazen Allouch, un oficial al postului de frontieră, acesta este un ajutor care era aşteptat înainte de cutremurul cu magnitudinea 7,8 grade, urmat de peste o sută de cutremure care au devastat Siria şi Turcia.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a declarat într-un comunicat că acest convoi, format din şase camioane care transportă pături, saltele, corturi, echipamente de ajutor şi lămpi solare ar urma să acopere nevoile a cel puţin 5.000 de persoane.

Miercuri, un oficial ONU a avertizat că stocul ONU în nord-vestul Siriei ar putea hrăni cel mult 100.000 de oameni timp de o săptămână.

Douăzeci şi trei de milioane de oameni sunt „potenţial expuşi, dintre care aproximativ cinci milioane sunt vulnerabili”, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care se teme de o criză majoră de sănătate care ar putea provoca daune şi mai mari decât cutremurul.

Organizaţiile umanitare sunt preocupate în special de răspândirea epidemiei de holera, care a reapărut în Siria.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut