Bilanț strălucitor la Colegiul Național „Emil Racoviță”

Cronica celor aproape patru luni care s-au scurs de la deschiderea anului școlar ar putea să cuprindă numeroase acțiuni și evenimente care stau sub semnul succesului: de la creșterea în domeniul cunoașterii, la responsabilizare socială prin voluntariat, la educație nonformală în săptămâna „Școala altfel”, la simpozionul aniversar CNER, la serbarea de Crăciun, toate ar merita atenție. Totuși, din multitudinea realizărilor, unele trebuie să se bucure de luminile rampei și de recunoaștere publică.

Înainte de toate, ne mândrim cu elevii care au adus faimă și onoare instituției noastre, obținând rezultate remarcabile la concursurile internaționale din acest an. Acest succes nu doar încununează realizările individuale ale elevilor noștri, ci reflectă și angajamentul tuturor – elevi, profesori, părinți – față de excelența în educație. Recolta bogată adusă de cei patru elevi participanți se numără în cinci premii… strălucitoare: aur, argint și bronz.

Iancu Sandea (pregătit de prof. Claudia Sandea și prof. Valentina Vasilescu) a obținut Medalia de Aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, în Albania. Teofil Voicu (pregătit de prof. dr. Constantin Corega și prof. Ștefan Huber) a adus din Polonia Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Nectarie Pașca s-a întors din Grecia cu Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori, pentru care a fost antrenat de prof. Ștefan Huber; același elev, sub îndrumarea prof. Dumitru Georgescu,  a obținut Medalia de Bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfășurată în China. Tudor Brendan Neag  a adus la Cluj, din Thailanda, Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, pentru care a fost pregătit de profesorii Margareta Bulzan, Ștefan Huber și Cristina Miclea.

Tinerii noștri au demonstrat că sunt pregătiți să se măsoare cu cei mai buni din întreaga lume, de aceea considerăm că merită recunoaștere publică și toată admirația noastră, pentru efortul pe care l-au depus, alături de profesorii pregătitori și cu sprijinul părinților.  În afara premierii realizate la București, de Ministerul Educației Naționale, olimpicii s-au bucurat de recompense pe plan local. Astfel, Teofil Voicu a fost ales Elevul anului, în cadrul Galei „10 pentru Cluj”, organizată de Primăria Cluj-Napoca.

Triumful elevilor noștri la concursurile internaționale menționate mai sus nu este doar o realizare personală, ci și o realizare colectivă. Este rezultatul unei comunități educaționale unite și orientate spre succes, susținută de generații întregi de absolvenți animați de ceea ce numim „spiritul racovițist”. În acest sens, un merit deosebit îl are regretatul prof. univ. dr. emerit ANTON IONESCU, care a instituit un premiu de excelență anual, pentru cel mai performant olimpic internațional. Într-o ceremonie care a avut loc în Sala de festivități CNER, cu o prezență numeroasă, elevului Nectarie Pașca i s-a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ „ANTON IONESCU”. Elevii Teofil Voicu și Tudor Brendan Neag au fost recompensați cu Premiul Asociației „Emil Racoviță”. Prin aceste premii, ne consolidăm angajamentul de a oferi o educație de calitate care să încurajeze excelența, inovația și dezvoltarea unor minți luminate. Astfel, continuăm să modelăm viitorul.

Nu în ultimul rând, anul acesta calendaristic se încheie cu o realizare deosebită, care aduce multă bucurie pentru toată suflarea racovițistă, dar și pentru toți clujenii: bustul savantului Emil Racoviță și-a reluat locul în fața școlii. A trecut prin multe întâmplări nedorite, a fost în primejdie de a fi distrus, a fost recuperat prin grija conducerii școlii, a făcut subiectul multor dezbateri și articole de presă, dar acum este exact acolo unde trebuie să fie: în fața colegiului care îi poartă numele cu mândrie și cu cinste.

Așadar, totul e bine când se termină cu bine. Îi dorim întregii comunități clujene să se bucure de rezultatele noastre, fiindcă ele pun Clujul pe harta educației mondiale. De asemenea, îi dorim, la ceas de bilanț, un an bun, cu succese pe toate planurile.

Cronicar racovițist

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut