Biden îi critică pe republicani că „sabotează” dreptul de vot

Preşedintele american, Joe Biden, a criticat vehement marţi într-un discurs opoziţia republicană pe care a acuzat-o că desfăşoară un „atac împotriva democraţiei” dorind „să submineze” dreptul de vot, notează AFP.

„America trece în prezent printr-o încercare de a submina şi de a suprima dreptul de vot”, a spus el într-un discurs la Philadelphia (nord-est), denunţând un „atac împotriva democraţiei, un atac împotriva libertăţii”.

El a vorbit despre „cel mai important test pentru democraţia noastră de după Războiul Civil” din secolul al XIX-lea.

În oraşul în care au văzut lumina zilei Declaraţia de Independenţă şi Constituţia americană, preşedintele democrat a apreciat că protejarea accesului la vot este „provocarea timpurilor noastre”.

Joe Biden l-a blamat şi pe predecesorul său Donald Trump, care continuă fără nicio dovadă să susţină că alegerile prezidenţiale din 2020 au fost fraudate: „O mare minciună… Atâta este: o mare minciună”, a spus preşedintele SUA.

Ca fundal al acestui discurs mult aşteptat de militanţii pentru drepturile civile, legislaţiile electorale care se modifică în statele aflate sub control republican.

Sub pretextul luptei împotriva fraudelor, aceste legi sau proiecte de lege au ca efect să complice accesul minorităţilor, în special al afro-americanilor, la vot.

În faţa acestor iniţiative, Joe Biden a cerut Congresului să restabilească „puterea iniţială” a legislaţiei născute din lupta pentru drepturile civile, „Voting Rights Act” din 1965, încet-încet erodată mai ales de jurisprudenţa Curţii Supreme a SUA.

Senatorii republicani au blocat până în prezent orice tentativă legislativă în această direcţie, potrivit AFP.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut