Bătălia pentru funcţia de rector al UBB

Doi profesori universitari s-au încris în cursa pentru funcția de rector al Universităţii Babeş-Bolyai”. Potrivit site-ului Universității, cei doi candidați la funcția de rector al celei mai mari universităţi din România sunt prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedinte al Senatului UBB şi prof. univ. dr. Daniel David, prorector responsabil cu cercetarea în cadrul universităţii.

În prezent, funcția de rector este deținută de acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop. Reputatul istoric a ajuns în fruntea UBB în urma alegerilor din 2012 iar în 2016 obține un nou mandat. Pe parcursul celor două mandate de rector ale lui Ioan Aurel Pop, universitatea clujeană a atins performanţe deosebite: prima poziție la nivel național și poziția 601-700 în  rankingul Shanghai al universităților. Ioan Aurel Pop este membru în Comisia de Istoria Relaţiilor Internaţionale din cadrul Comitetului Internaţional de Ştiinţe Istorice. Din anul 1999 este membru corespondent al Academiei Europene de Litere, Arte şi Ştiinţe din Paris, iar din 2013 este membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg. În luna aprilie 2018, Ioan Aurel Pop a fost ales preşedinte al Academiei Române.

Savantul nu mai poate candida la alegerile pentru funcţia de rector din acest an deoarece legea permite să fii în fruntea universităţilor doar pentru două mandate.

Termenul de depunere a candidaturilor la funcţia de rector a fost vineri 31 ianuarie a.c. Din datele obţinute reiese că doar doi profesori s-au încumetat să se înscrie în această competiţie. Alegerea rectorului va avea loc în 3 martie 2020, acesta urmând să fie votat de aproximativ 1600 de cadre didactice şi studenţi din universitate.

Ioan Chirilă este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Domeniul său de cercetare este constituit de teologia Vechiului Testament, hermeneutică și exegeză scripturistică, literatură iudaică, iudaism, arheologie biblică și limba ebraică biblică, dialog interreligios, dialog știință – religie, etică, bioetică, etica discursului și istorie modernă.

Actualmente este președintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”.

A publicat 15 volume ca autor unic, a coordonat 20 de volume și a scris peste 250 de studii și articole în reviste de specialitate din țară și străinătate.

Daniel David este profesor de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiințe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, autor al monografiei Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor apărută la Polirom. A fost vicepreşedintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea şi analiza politicilor în domeniile educației şi cercetării, comisie condusă de Mircea Miclea și al cărui proiect a stat la baza legii educației 1/2011. În prezent, Danilel David deţine funcţia de prorector al UBB, responsabil cu cercetarea.

C.P.

 

Articole din aceeasi categorie

One Response to Bătălia pentru funcţia de rector al UBB

  1. ovi

    Universitatea este interesata de viitor si nu de trecut…