Bătălia Cărților, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” a lansat, marți, 30 martie, cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național de Lectură „Bătălia Cărților”, care are ca scop promovarea lecturii de plăcere în rândul copiilor și adolescenților.

Concursul se va derula până în septembrie 2021, sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și va fi organizat în mai multe biblioteci publice din țară și la Chișinău, în Republica Moldova.

Având sloganul „Lectura te face învingător!”, concursul este organizat pentru trei categorii de vârstă: copii (11-13 ani), adolescenți (14-18 ani) și adulți. Copiii și adolescenții au posibilitatea să citească în limbile română și engleză, iar adulții în limbile română și maghiară. Participanții au de citit o listă de 10 titluri, selectate de organizatori, de întocmit o fișă de lectură pentru fiecare titlu și de votat fiecare carte pe baza unui punctaj, în „carnetul de lectură”. La final, cartea cu cel mai mare număr de puncte este desemnată Cartea anului.

Potrivit organizatorilor, finala concursului „Bătălia cărților” va avea loc în luna octombrie și va cuprinde dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanții vor susține cartea preferată și vor răspunde la întrebări pe marginea cărților citite, jurizarea și festivitatea de premiere. Vor fi acordate premii finaliștilor concursului pentru: cea mai bună fișă de lectură; cel mai bun cititor, care va deveni Cititorul anului 2021; cea mai apreciată carte, care va deveni Cartea anului 2021.

Pentru adulți, „Bătălia cărților” se derulează sub forma unui club de lectură, cu întâlniri periodice în care se discută titlurile propuse pentru lectură, iar la final se votează Cartea anului.

Înscrierea se poate face la toate secțiile și filialele bibliotecii, prin completarea unui Formular de înscriere. Lista titlurilor pentru fiecare categorie de vârstă este disponibilă la www.bjc.ro și pe pagina de facebook a concursului, www.facebook.com/bataliacartilor/.

„Ce bine ar fi ca toate bătăliile să se dea doar pe cărți” – a spus, la evenimentul de lansare desfășurat online, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, acesta apreciind și „spiritul sportiv” al competiției. „Stimați cititori, iubiți cartea, fiindcă fără ea ajungem înapoi în Epoca primitivă. Iubiți cultura, iubiți cartea!” – a îndemnat Vákár István participanții la competiție.

Potrivit organizatorilor, participând la acest concurs, copiii și adolescenții își vor dezvolta capacitatea de înțelegere a textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii și argumente pertinente.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut