Bani în plus pentru profesori de la 1 ianuarie 2022

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei vor susţine solicitarea sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar privind aplicarea de la 1 ianuarie a celor două majorări salariale pentru aceste categorii, de câte 8% fiecare, care au rămas restante în urma prorogării anterioare a prevederilor legale. Dacă în urmă cu câțiva ani, profesorii nu câștigau atât de bine în domeniul educației, lucrurile s-au schimbat. Cadrele didactice au parte de o majorare de salarii substanțială.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-au întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar, cu care au discutat situaţia salariilor de anul viitor ale personalului din învăţământ. Cele două părţi au discutat despre salarizarea personalului didactic din învăţământ, care ar fi trebuit să primească, din 1 septembrie 2020, salariile prevăzute de lege pentru anul 2022, prevedere care a fost ulterior prorogată. Conform comunicatului, în timpul întrevederii, reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ au solicitat ca acele două tranşe de majorări salariale restante prevăzute de Legea 153/2017, de câte 8% fiecare, să se acorde începând cu data de 1 ianuarie 2022, astfel încât să se atingă nivelul maxim de salarizare prevăzut pentru personalul didactic în această lege. În cadrul discuţiilor s-a convenit ca Ministerul Educaţiei să calculeze impactul financiar al acordării majorărilor salariale solicitate de sindicate, precum şi al creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi că reprezentanţii celor două ministere vor susţine solicitările reprezentanţilor federaţiilor sindicale prezenţi la această întâlnire. Cele două părţi au discutat şi despre impactul majorării salariului minim asupra categoriilor de personal nedidactic care au deja veniturile la nivelul salariului minim pe economie de anul viitor. Totodată, având în vedere că Ministerul Educaţiei a preluat creşele de la administraţia publică locală, cele două părţi au tratat situaţia salarizării funcţiei de educator puericultor, care nu se regăseşte în categoria funcţiilor didactice din anexa nr. 1 la Legea-cadru nr.153/2017. Prin urmare, în perioada următoare, Ministerul Educaţiei va analiza consecinţele şi impactul salarial pentru această funcţie, pentru a putea propune modificările necesare în Legea salarizării. În cadrul întrevederii a fost discutată şi problema salarizării funcţiei de director din cadrul unităţilor de învăţământ, care este complet nemotivantă, sindicatele semnalând că salarizarea acestei funcţii de conducere este, în anumite cazuri, sub nivelul de salarizare al funcţiilor didactice de predare sau chiar sub nivelul unor funcţii de conducere de la personalul didactic auxiliar. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a precizat că inechităţile salariale pentru personalul din învăţământ vor fi eliminate prin noua Lege a salarizării, care urmează a fi elaborată în perioada următoare cu scopul de a aduce echitate şi calitate în sistemul public, se precizează în comunicat.

 

Profesorii câștigă bine în România

Un profesor universitar cu o vechime de peste 25 de ani poate ajunge la salariu de bază 10.880 de lei. Pe când, un profesor universitar, cu o vechime între 5 și 10 ani, poate primi 5625 de lei. Profesorii conferențiari universitari, cu vechime de peste 25 de ani, vor lua 7546 de lei, iar un lector va ajunge să câștige 5212 lei. Pe de altă parte, asistenții din Universitate au un salariu de peste 4000 de lei, iar profesorii cu gradul didactic 1, cu o vechime de peste 25 de ani, ajung la un salariu de 5517 lei. Totuși, profesorii cu vechimea între 1 și 5 ani, ajung la un salariu de 5101. Un profesor cu grad didactic II, cu vechime între 1 și 5 ani, câștigă 4235 de lei. Iar cei cu o vechime de 5-10 ani, iau în mână 4326 de lei. Profesorii cu vechime de 10-15 câștigă 4372 de lei, iar cei cu peste 15 ani de muncă, 4417 lei.Un profesor debutant încasează 4098 de lei, iar învățătorii și educatorii, cu vechime de peste 25 ani, cu studii liceale, iau 4372 de lei. Cu o vechime mai mică, aceștia pot încasa 4280 de lei.

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut