Bănescu: BOR și-a afirmat deja poziția față de vaccinare într-o pandemie

Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția „favorabilă”, „firească” și „clară” față de actul vaccinării într-o pandemie și i-a îndemnat deja pe clerici și laici să-și configureze o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical, a transmis, luni, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Reacția BOR vine în contextul în care vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că va propune premierului Florin Cîțu un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă Română pentru campania de vaccinare, menționând că în Grecia, după un astfel de demers, rata de imunizare a ajuns la 50%, scrie AGERPRES.

„În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică. (…) Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent”, a precizat Bănescu, într-o declarație transmisă luni.

Potrivit acestuia, „implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus”.

Vasile Bănescu a adăugat că Patriarhul Daniel este, „ca fiecare dintre noi”, o persoană cu un profil medical personal, „care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” și care a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație”.

„Dacă va decide să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta. Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică. Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremismelor”, a indicat purtătorul de cuvânt al BOR.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că USR PLUS va propune măsuri „mai active” prin care vaccinarea anti-COVID să crească și în mediul rural și urban acolo unde sunt cifre foarte mici.

„Cred că este momentul să discutăm foarte clar și voi propune premierului la ședința de Guvern ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă și un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, ca partener pentru vaccinare. (…) Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru și, iată, Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil și sunt convins și am încredere în înțelepciunea și a Părintelui Patriarh și a celorlalți ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe că acest mesaj e timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle, pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă din care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a explicat Barna.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut