Balul Operei Naționale Române Cluj-Napoca 2023 | Invitație la vals și bucuria de a fi împreună

11 februarie a fost să fie, din nou, seara Balului Operei, eveniment monden cu tradiție, care s-a reluat, după doi ani de pauză, dat fiind contextul pandemic binecunoscut. Ediția cu numărul 29 a adus multe surprize pentru public, invitați noi, prezențe importante și valoroase ale scenei lirice internaționale, colaborarea în premieră cu Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, sunt aspecte ce merită reținute și apreciate. Prezența Ministrului Culturii, dl Lucian Romașcanu, a reconfirmat prestigiul evenimentului, importanța acestuia în portofoliul artistic și cultural de ținută al Clujului, al Transilvaniei, al României.

Deschiderea Balului (co-organizat de ONR Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders), prin cuvântul de bun venit al managerului general al Operei, dl Florin Estefan, a fost marcată de Parada debutanților, coregrafie Anca Opriș-Popdan, liceeni model cu care ne mândrim, o inițiativă demnă de apreciat. Balul iubitorilor Operei Naționale Române Cluj-Napoca a fost o seară a rafinamentului și a bucuriei, într-un cuvânt, o seară de neuitat, eveniment prezentat de Loredana Corchiș și Marius Constantinescu.

Repertoriul…

Dincolo de selecția unor lucrări semnate de compozitori cu greutate, a însemnat întâlnirea cu artiști contemporani de valoare, îmi face plăcere să îi reamintesc pe cei care ne-au încântat, Mihai Damian (bariton, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”; Cavatina Bărbierului/Bărbierul din Sevilla de Rossini), Ramona Zaharia (mezzosoprană; Habanera din Carmen de Bizet), Daniel Magdal (tenor, Director artistic al Operei Naționale București; Ole Torero! din Andalousie de Francis Lopez), Mihai Diaconescu (pian), Octavian Lup (violoncel) – Elegie pentru violoncel și pian de S. Rahmaninov. Ca o părere personală, cred că se impune o acordare a pianului la care a evoluat Mihai Diaconescu, prima lucrare muzicală interpretată, Concertul nr. 1 pentru Pian și Orchestră (partea I) a fost una solicitantă, o alegere prețioasă pentru seara de bal.

Invitaților le-au stat alături, cu aceeași măiestrie, Ansamblul de Balet al ONR Cluj-Napoca, soliștii balerini Andreea Jura, Dan Haja, Adelina Gribincea, Doina Florea, Mircea Munteanu, Lucian Bacoiu, Liviu Har, coregrafi Vasile Solomon și Dan Haja; elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” și, bineînțeles, Orchestra Operei Naționale clujene, la înălțime pe tot parcursul serii, dovedind că poate aborda cu lejeritate orice gen muzical, inclusiv repertoriul simfonic. Remarc prestația maestrului Tiberiu Soare, pentru a doua oară prezent în calitate de invitat al Balului, forță, precizie, finaluri bine punctate, așa cum ne-a obișnuit. Mihaela Sandu semnează regia artistică, iar Anca Pintilie, scenografia.

Premiile

Ca de fiecare dată, organizatorii evenimentului au rezervat momente speciale dedicate acordării unor premii de excelență, momente intercalate în programul artistic. Reiau pe scurt în cele ce urmează: Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru Tinere talente – Mihai Damian, înmânat de dl Daniel Jinga, manager general al Operei Naționale București; Premiul Lya Hubic pentru excelența unei voci feminine – Ramona Zaharia, înmânat de Prof. univ. dr. Vasile Jucan, rectorul ANMGD; Premiul Dimitrie Popovici – Bayreuth pentru excelența unei voci masculine – Daniel Magdal, înmânat de Ministrul Culturii, dl Lucian Romașcanu; Premiul Gabriela Taub Darvaș pentru excelența în arta dansului – Valentina Turcu, înmânat de dl Vasile Solomon; Marele Premiu al Fundației Transilvania Leaders, Categoria Academic – Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș; Marele Premiu al Fundației Transilvania Leaders, Categoria Business – dl Daniel Metz, ambele înmânate de către președintele Fundației, Prof. univ. dr. Marius Bojiță.

Meniul pentru toate gusturile

A urmărit să satisfacă gusturi dintre cele mai diverse, incluzând și varianta pentru vegetarieni. Bunul gust s-a regăsit și în preparatele din meniu și respectiv bufet. Cei prezenți au putut alege dintre preparate din carne de fazan, vită sau pește, aperitive pe bază de salam, brânzeturi, nuci, struguri, guacamole la pahar, mini tarte, să amintesc doar câteva și, desigur, dintre variantele de desert apetisante – mousse-uri pe bază de mango și fructul pasiunii, prăjituri cu caramel sărat, bezele și lista poate continua. Tot la capitolul dulce se adaugă și standul cu ciocolată care a stat la dispoziția participanților pe tot parcursul serii festive.

Ținutele de gală

Îndeosebi bărbații au fost cei care s-au conformat dress code-ului impus de un asemenea eveniment, printre ținutele doamnelor existând și unele abateri (rochie de seară vs. pantofi, rochie de seară vs. poșetă vs încălțăminte). S-a ținut cont de codul vestimentar și în funcție de vârstă, domnii mai tineri (30 – 40 ani) optând pentru sacou, iar cei de 50 – 55 plus preferând clasicul smoking asortat cu papion.

Alles Walzer!

Ultima parte a serii de bal, mult așteptată, ne-a purtat în pași de dans pe muzica live oferită de Fanfara MApN (peste 2000 de titluri muzicale în repertoriu), dirijori Col. Aurel Gheorghiță, Lt. Daniel Metea, orchestră profesionistă, elegantă în ținută și evoluție scenică, o selecție extraordinară a instrumentiștilor și repertoriului. Atmosfera pe ringul de dans a fost intens colorată de varietatea lucrărilor și a genurilor, de la clasicul vals și până la marșuri sau polka, prestație aclamată pe bună dreptate de public.

Ne-am dori ca și la următoarele ediții invitația la dans să fie făcută tot de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

Iulia GHIDIU

Foto Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut