Balastiere ilegale în albia Someşului Mic

Reprezentanţii a două societăţi comerciale vor trebui să răspundă penal după ce s-a constatat că exploatau ilegal agregate minerale din albia majoră a râului Someşul Mic, în zona Bonţida. În cadrul unei acţiuni privind verificarea modului în care sunt respectate normele privind exploatarea nisipiului şi pietrişului, inspectorii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au constatat că cele două perimetre de exploatare erau amplasate în extravilanul comunei clujene Bonţida, pe malul drept al cursului de apă.
„Au fost realizate măsurători în sistem Stereo 70, iar în urma prelucrării datelor obţinute a rezultat faptul că pentru suprafeţele de teren afectate de lucrările de exploatare nu au fost emise acte de reglementare pe linie de gospodărire a apelor. Prin urmare, inspectorii ABA Someş-Tisa au solicitat autorităţilor competente întocmirea dosarelor penale pentru infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale fără aviz şi autorizaţie de gospodărire a apelor. Totodată, aceştia au realizat demersurile către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru recuperarea prejudiciului creat”, se precizează în comunicat
Reprezentanţii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa susţin că, în anii anteriori, societăţile comerciale în cauză au mai fost depistate realizând activităţi de exploatare ilegală a agregatelor minerale, soluţionate prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale.
Inspectorii ABA Someş-Tisa vor continua controalele la balastierele din zona de competenţă. Exploatarea neautorizată a nisipului şi petrişului din albia râurilor poate avea efecte devastatoare. Specialiştii spun că astfel de acţiuni pot duce la secarea fântânilor, iar în cazul inundaţiilor, viitura loveşte cu furie. Ministerul Mediului a anunţat în această primăvară că lucrează la aplicația “inspectorul balastierelor”, care va permite urmărirea fiecărui camion cu pietriș sau nisip. Utilajele vor fi monitorizate prin satelit, iar incursiunile în albiile de râu vor fi mai ușor de observat și sancționat.

Articole din aceeasi categorie