Avertismentul transmis de Spitalul Județean de Urgență Cluj cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a transmis că Ziua Mondială a Inimii, care este marcată în fiecare an la 29 septembrie, reprezintă o bună ocazie de conștientizare a pericolului pentru sănătate reprezentat de bolile cardiovasculare, dar și o evidențiere a aportului profesioniștilor domeniului în lupta cu provocările aduse de această patologie.

Reprezentanții unității medicale clujene atrag atenția că România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. „Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct”, avertizează SCJUC.

Specialiștii cardiologi consideră că există factori de risc pentru boala cardiovasculară care nu pot fi controlați, printre care vârsta și moștenirea genetică. În schimb, pot fi controlați alți factori de risc, precum fumatul, inactivitatea, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și, desigur, stresul.

„Mai mult decât atât, pentru sănătatea inimii este necesar să ne informăm corect și complet, să fim consecvenți unui stil de viață sănătos și să apelăm întotdeauna la specialiști atunci când avem nevoie de sprijin calificat”, a transmis unitatea medicală clujeană.

SCJU Cluj pune la dispoziția pacienților două secții de specialitate, Secția Clinică de Cardiologie I și Secția Clinică de Cardiologie II Intervențională, având în compunere Unitatea de Supraveghere și Terapie Avansată a Cardiacilor Critici și Laboratorul de Cardiologie Intervențională și un ambulatoriu, acoperind aproximativ 30 la sută din cazurile de specialitate din județ. În cifre, activitatea celor două secții în ultimul an, însemnă 2969 pacienți tratați pe spitalizare continuă, 1113 tratamente intervenționale. În ultimul an, 6366 pacienți au fost investigați în Ambulatorul de Specialitate Cardiologie, renovat recent și dotat cu aparatură de ultimă generație. Aparatul de diagnostic și individualizare a pacienților hipertensivi din dotarea ambulatoriului este unicat în această parte a țării.

Secția Clinică Cardiologie Intervențională reprezintă singurul centru din zonă în care se formează specialiști în cardiologie intervențională și gestionează cu succes două programe naționale de sănătate: Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, prin care pacienții beneficiază de tratament prin procedeul angioplastiei primare și Programul de dilatări coronariene și arteriale periferice.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut