Avantaje pentru mame în noua Lege a pensiilor

Pe 1 septembrie 2024 va intra în vigoare noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.

 

Noua lege pentru care urmează să fie emise normele de aplicare prevede doar patru tipuri de pensie: pensia limită de vârstă; pensia anticipată; pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

 

Pensia pentru limită de vârstă

Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se au în vedere perioadele asimilate și perioadele necontribitive. Excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimil necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Conform noii legi, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 5 ani peste stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani pot ieși la pensie pentru limită de vârstă, cu cel mul 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

 

Pensia anticipată

Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea unui stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută de lege. Pensionarea anticipată cu 5 ani mai devreme a persoanelor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare va fi penalizată cu maxim 24 la sută.

Pensia de invaliditate

 

Legea 360 din 2023 prevede în continuare cele trei grade de invahditate. Noutatea pentru această categorie este legată de redefinirea gradelor de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei (grav, accentuat sau mediu). Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportulul de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activiăți profesionale.

Legea nouă a pensiilor nu aduce modificări la pensia de urmaș, prevederile nu există modificări fața de actuala legislație.

Actul normativ mai prevede egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbați la 65 de ani, până în 2035.

 

Mamele pot ieși mai repede la pensie

 

Femeile cu mai mulți copii se vor putea pensiona însă mai repede.

Femeile care au stagiul complet de cotìzare contributiv prevăzut de lege șî care au născut șî crescut copil până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: 6 luni pentru primul copil, un an pentru doi copii, mergând cu reducerea până la 3 am si 6 luni, pentru 7 copii. Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani. Pentru acest beneficiu femeile vor prezenta copii după certificatele de naștere ale copiilor și o declarație pe proprie răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani. Această reducere se poate cumula și cu reducerile în baza grupelor de muncă.

 

 

Până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor condițiile de acordare a pensiei limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în anul 2024 sunt următoarele: femeile născute în perioada noiembrie 1961-august 19ó2 și bărbațiî născuți în anul 1959 pot solicita pensîe limÌtă de vârstă cu condiția realizării stagiului minim de cotizare de 15 ani.

În luna februarie 2024, stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani, iar la femei stagiul complet de cotizare este diferențiat în funcție de luna și anul nașterii. Stagiul minim de cotizare, atât pentru bărbațî cât și pentru femei, este de 15 ani.

C.P.

 

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut