Avansările la grad de general și chestor de Ziua Națională au ocolit Clujul

Niciun militar din Cluj nu a fost avansat în acest an în contextul Zilei Naționale a României la gradul de general. E interesant faptul că nici la nivelul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și a unităților subordonate acesteia aflate în jumătatea de nord a țării, nu a fost vreo astfel de promovare. De asemenea, și Polița Cluj a fost ocolită de avansările la gradul de chestor făcute de președintele Klaus Iohannis.

Și în acest an, de Ziua Națională a plouat cu stele de generali și cu grade de chestor.

Nu mai puțin de 44 de decrete au fost semnate de președintele Klaus Iohannis prin care au fost înaintați în grad reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Pază şi Protecţie şi ai Serviciului de Informaţii Externe. Dintre aceștia 39 au primit o stea în plus la gradul de general.

Pentru înaintarea în gradul de general sau similar, „coloneii/comandorii în activitate trebuie să se distingă prin pregătire şi competenţă profesională, să îndeplinească condiţiile legale de stagiu minim în grad, să fie evaluaţi potrivit nivelului lingvistic prevăzut în fişele posturilor la una dintre limbile engleză sau franceză, conform STANAG-6001, să fi obţinut calificativul de cel puţin «foarte bun», prin aprecierile de serviciu din ultimii doi ani de activitate, şi să fi absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare în conducere strategică organizat de Universitatea Naţională de Aparare «Carol I» sau de Colegiul Naţional de Apărare, ori un curs similar pentru gradul de general de brigadă cu o stea/similar”.

De la Cluj însă nimeni nu a primit vreo stea sau grad de chestor. În schimb, doi sălăgeni au fost făcuți generali. E vorba de colonelul Adrian Miron Chichişan, fost șef al ISU „Porolissum”, avansat la gradul de general cu o stea, și de colonelul Ionel Mastan, fost șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj, în prezent șef al Jandarmeriei Române, promovat și el la gradul de general de brigadă. Aici explicația e simplă ținând cont de faptul că atât Mastan cât și Chichișan fac parte din structuri ale Ministerului de Interne iar ministrul de resort este din Sălaj.

 

Se pare că militarii clujenii cât și polițiștii nu prea sunt în grațiile președintelui Iohannis. O dovadă în acest sens este faptul că la aniversarea a 105 de la înființarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, eveniment care a avut loc în luna august a acestui an, deși a fost invitat să participe la manifestări, Klaus Iohannis nu a venit la Cluj pentru a fi alături de militarii marii unități a Armatei României. Iohannis a fost invitat să participe și în 2016 la manifestările dedicate Centenarului Diviziei 4 Infanterie, însă nici atunci nu și-a făcut timp să vină la Cluj-Napoca.

Aria sa de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie Gemina reprezintă aproape jumătate din suprafaţa totală a României. Această zonă este mărginită de frontiera de stat la  sud-vest, vest şi nord, la est de Carpaţii Orientali şi la sud de Carpaţii Meridionali.

De peste două decenii, militarii marii unități au fost prezenți în misiuni desfășurate în afara teritoriului național, respectiv în teatrele de operaţii din Angola, Afganistan, Irak, Bosnia-Herţegovina, Albania, Kosovo, Polonia precum şi în misiuni individuale în cadrul comandamentelor aliate.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut