AUR nu mai vrea comune sub 5000 de locuitori

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat public, joi seara, la Cluj-Napoca, programul de guvernare în 15 puncte „Reconstruim România”, în faţa câtorva sute de membri de partid şi simpatizanţi.

Punctele din Programul AUR au fost prezentate de preşedintele George Simion, de sociologul Radu Baltasiu și de prim-vicepreşedintele Marius Lulea.

Președintele AUR, George Simion a afirmat că printre prioritățile cuprinse în programul de guvernare se numără reducerea cu două treimi a tuturor instituțiilor deconcentrate și a angajaților din sistemul public de la 1,3 milioane la 800 de mii.

Reducerea cu două treimi a instituțiilor deconcentrate

După ce 20 de ani stai să ai autostrada Transilvania și nu o ai, și nici nu o vei avea în viitorul mediu. Când vorbești de canalul București-Dunăre- Marea Neagră și se pare de domeniul SF. E vorba de opțiune și de modul în care vrem să fie condusă România. Am pornit la începutul anilor 2000 de la 800 de mii de angajați la stat și am ajuns azi la 1,3 milioane de angajați. Avem în plus peste 500.000 de angajați la stat. Avem profesori în plus? Nu. Avem pompieri, cadre medicale, doctori în plus? Nu. Avem militari în plus care să ne apere? Nu. Aveam 300 de mii la începutul anilor 2000 și acum avem sub 70 de mii și pleacă din cauza lefurilor de batjocură. Și atunci ce avem? Birocrație în plus, nu funcționari competenți în administrația centrală și locală, cu membrii de partid, 500.000 în plus. Avem instituții în plus, organigrame umflate. AUR propune reducerea cu două treimi a tuturor instituțiilor deconcentrate și în următorii 10 ani readucerea aparatului de stat la 800.000 de angajați. Tot 800.000 de angajați au și polonezii la o populație aproape dublă. De ce avem 500 de mii de angajați în plus? Pentru că partidele vor să se mențină la putere și și-au angajat membrii de partid, chelnerițe la Apele Române. Au slăbit în felul acesta instituțiile statului și le-au făcut mai greu de accesat. Au venit mulți oameni la mine și mi-au spus: nu-mi dă APIA hârtia pentru subvenții. De ce? Pentru că trebuie să facă circuitul a cinci persoane.

Suntem în anul 2023. În timpul pandemiei s-a putut folosi tehnologia pentru o autorizație, iar acum nu se mai poate pentru că 500 de mii de paraziți trebuie să paraziteze în continuare”, a spus George Simion.

Comune cu cel puțin 5000 de locuitori

El a mai arătat că formațiunea pe care o conduce își mai propune să reducă numărul de locuri în Parlament la 300, iar guvernul să aibă 12 ministere.

Avem 200 de secretari de stat degeaba, care nu au atribuții. Au în schimb o leafă generoasă, mașină la scară, consilieri. De ce? Ca să fie demnitari și să servească partidul. Avem 166 de parlamentari în plus, comune întregi cu primari inutili și cu un întreg aparat care nu fac nimic”, a punctat George Simion. El a mai arătat că o altă prioritate o constituie reorganizarea administrativă astfel încât să nu mai fie comune cu mai puțin de 5000 de locuitori. „AUR propune să nu existe primărie la o populație mai mică de 5000 de locuitori iar în locul unde au funcționat primării să fie birouri unice pentru cetățeni”, a precizat liderul AUR.

El mai a arătat că informatizarea și digitalizarea este o altă prioritate pentru AUR.

Aici, la Cluj a fost președinte de consiliu județean domnul Mihai Seplecan, care acum e la PSD. A început de jos, șofer, apoi și-a falsificat o diplomă de facultate. A ajuns director, vicepreședinte de consiliu județean și apoi președinte de CJ. Nu sunt departe nici ceilalți de acestă impostură. În momentul în care avem lucrurile informatizate, o să avem o ordine și nu o să mai avem președinte de consiliu județean cu diplomă falsificată”, a spus Simion.

La rândul său, sociologul sociologul Radu Baltasiu a declarat că la ora actuală studiile făcute de Academia Română arată că stăm prost la majoritatea indicatorilo pe sănătate și pe educație.

Ponderea tinerilor care nu se regăsesc pe piața muncii și nu au nicio formă de educație este cea mai mare din UE.

Rata de părăsire timpurie a școlii este cea mai mare din UE.

Ponderea tinerilor cu studii superioare este cea mai mică din UE. Ponderea tinerilor cu cunoștințe în știință ne plasează pe penultimul loc în UE. Rata de angajare a noilor absolvenți ca urmare a desființării școlilor profesionale ne plasează pe penultimul loc”, a spus sociologul.

Radu Baltasiu a mai arătat că la capitolul cheltuieli pentru Sănătate suntem pe antepenultimul loc în UE. Avem cea mai mare rată a avorturilor și una dintre cele mai mari rate a depresiilor în rândul tinerilor.

Ca soluție la problemele din învățământ, sociologul Radu Baltasiu

a spus că AUR propune programul „Domnul Trandafir” ce va încuraja competența și aplecarea sufletească spre copii pentru că, spune specialistul, majoritatea dintre ei ies schilodiți de la școală.

Încercăm să aducem demnitatea dascălilor în prim plan prin reconsiderarea întregului discurs pe care îl avem pe tema învățământului”, a precizat sociologul Radu Baltasiu.

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut