Au început înscrierile în învățământul primar

Prima etapă de înscriere în învățământul primar – clasa pregătitoare – a început miercuri și se va derula până în 23 martie.

Conform declarației inspectorului școlar general Valentin Cuibus, pentru anul de învățământ 2020 – 2021, la nivelul județului Cluj se estimează că vor fi 5.284 locuri, în 252 clase. În municipiul Cluj-Napoca vor fi: 84 clase de limba română, 13 clase de limba maghiară, 3 clase – germană și o clasă de limba romani.

Ordinul ministrului Educației prevede că părinții ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, își pot înscrie copiii în învățământul primar – clasa pregătitoare „dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”.

Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea lor psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea solicitată. Pe locurile libere se înscriu și, ulterior, sunt înmatriculați cei care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități.

În fiecare școală, până în 9 martie se organizează Ziua Porților Deschise, pentru ca părinții, copiii și alte persoane interesate să viziteze unitățile de învățământ și să stea de vorbă cu învățătorii care preiau clase pregătitoare. De asemeni, în această perioadă, în grădinițe se organizează întâlniri pentru informarea și consilierea părinților.

Lista finală a copiilor înscriși în clasa pregătitoare se va afișa în 7 mai, la fiecare unitate de învățământ. Cererile pentru copiii care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ vor fi centralizate și soluționate de către inspectoratul școlar în perioada 8 – 15 mai.

Cea de a doua etapă de înscriere la clasa pregătitoare se va desfășura în perioada 23 – 30 aprilie.

M. T.

Articole din aceeasi categorie