Atmosferă autentică de sărbătoare

Este ceea ce caracterizează reuniunea de vară găzduită de filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România joi, 29 iunie, o întâlnire aparte, din punct de vedere al ținutelor celor prezenți și al calității experiențelor literare și de viață împărtășite.

Îmbrăcați în straie specifice zonelor din care provin – unii chiar au purtat costumul întreg! – poeți, prozatori, critici și iubitori ai literaturii s-au strâns în cerc – la propriu -, pentru a fi alături de Ion Mureșan și Al Cistelecan la prezentarea volumelor acestora – de poezie și respectiv critică literară -, precum și de Andreea Pop, cea care s-a ocupat de îngrijirea edițiilor de Opere Alexandru Vlad, având acces la arhiva scriitorului prin bunăvoința doamnei Maria Vlad. Toate cele trei cărți aduse în fața publicului au văzut lumina tiparului la editura Charmides, reprezentată la Cluj de directorul Gavril Țărmure. Trei cărți de referință, trei repere esențiale când vine vorba de literatura clujeană – dar nu numai – contemporană.

Reuniunea moderată de Irina Petraș, președinta filialei, a continuat în spirit festiv și într-o atmosferă degajată cu intervențiile mai multor participanți la cuvânt: Menuț Maximinian a vorbit despre colecția sa impresionantă de ii, despre evenimentul recent de la ICR Madrid unde a reprezentat cu mândrie această tradiție din străbuni, dar și despre proiectele sale editoriale viitoare, Mircea Groza, la invitația lui Daniel Moșoiu, ne-a încântat cu povestea unui adevărat regal gastronomic cu specific ardelenesc, împărtășindu-ne din vasta experiență de culegător și practicant al unor rețete inedite, în țară și peste hotare, Flavius Lucăcel a surprins pasiunea sa pentru restaurarea de o manieră artistică a ferestrelor vechi de la sate, Alice Valeria Micu a prezentat o catrință veche de mai bine de un secol, păstrată cu sfințenie, care a aparținut străbunicii poetei, cu rădăcini în neamul Rebrenilor, fiind purtată la nuntă și la zile de mare praznic. Totodată, Eugen Cojocaru a rememorat câteva momente importante din istoria popularizării iei peste hotare, de către nume mari precum Regina Elisabeta a României sau Maria Rosetti, iar Olimpiu Nușfelean a readus în discuție condiția țăranului român, care ar trebui reactualizată în literatură.

S-au depănat amintiri, s-au schimbat impresii, s-a citit poezie și s-au imortalizat clipele în fotografii reușite, în mijlocul unei expoziții de ii, cămeșe și pieptare, organizate prin bunăvoința scriitorului bistrițean Menuț Maximinian în Memorialul Filialei. O șezătoare literară în port popular de care ne vom aminti cu bucurie!

Iulia GHIDIU

Foto: Laura Poantă, Andrei Gazsi

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut