Atmosferă aparte într-un salon de epocă

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a ales să marcheze Ziua Culturii printr-un eveniment dedicat personalității lui Ioan Rațiu, recreând atmosfera salonului acestuia de la Sibiu, cu piese din patrimoniul instituției.

Evenimentul continuă, sub genericul High Classic Rooms – Saloane muzicale de muzeu, o inițiativă frumoasă ajunsă acum la cel de-al treilea episod, după ce anterior am avut ocazia să pătrundem, preț de câteva ore, în salonul victorian al contesei Otilia Wass de Țaga sau în interiorul Castelului de la Mintia al contelui Géza Kuun.

Dr. Ovidiu Muntean, specialist al MNIT în istorie modernă a oferit, în cuvântul introductiv, câteva detalii despre Ioan Rațiu și exponatele prezentate în episodul 3 al High Classic Rooms. Evenimentul a fost moderat de Gianina Simion.

Cei prezenți au putut admira două tablouri reprezentându-i pe Ioan Rațiu și pe soția acestuia, Emilia Orghidean, piese de mobilier, sofale, suveniruri, plante decorative sau un gramofon produs în Anglia în urmă cu 120 de ani. Repertoriul muzical, în deplină consonanță cu atmosfera epocii, a adus în fața publicului Cvintetul de alămuri BrassTones – Gabriel Gyarmati (trompetă), Iosif Sătmărean (trompetă), Gabriel Cupșa (corn), Leonard Neamț (trombon), Alexandru Corlan (tubă), totodată membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania”.

Prestația a fost concepută în două secțiuni distincte – prima a cuprins creații din Renaștere, Baroc și Clasicism, suite și lucrări de sine stătătoare amintind de specificul muzicii care acompania manifestări sociale, culturale și religioase importante; cea de-a doua a adus un alt tip de sonorități, spre deliciul publicului, celebrând efervescența jazz-ului, libertatea de exprimare pe care acest gen o promovează, prin intermediul improvizației. De la Bach, Clarke, Mozart și până la Dave Brubeck sau George Gershwin, eleganța, fastul, grandoarea, rafinamentul și energia au fost cuvintele de ordine ale serii.

Virtuozitatea și pasiunea pentru muzică a celor cinci instrumentiști au fost răsplătite de public cu aplauze binemeritate, evenimentul fiind unul de succes încât ne face să privim cu optimism și interes spre următoarele episoade High Classic Rooms.

Iulia GHIDIU

Foto: Cristina Rădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut