Atenție la produsele din pește!

Asociația de protecția consumatorului InfoCons prezintă câteva informații privind la ce trebuie să fie atenți consumatorii atunci când achiziționează pește sau produse din pește.

Acordați atenție aspectului peștelui pentru a verifica gradul de prospețime. Semenele neconformității sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.

Pentru spoeciile comercializate vii (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine, care nu au semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi, suprafață a pielii discontinuă etc.

Nu cumpărați pește sau produse dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime. Produsele trebuie păstrate și expuse la o temperatură apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.

Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă, nu cumpărați produse preambalate neetichetate.

Solicitați bonul fiscal la achiziție, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări.

Pentru produsele preparate – fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc. -, atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate.

Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin.

Nu achiziționați produse congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar.

Produsele afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, gust și miros de afumat și o culoare specifică.

Peștele și produsele nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate asigura condițiile optime la transport, depozitare și comercializare.

Nu cumpărați pește și produse preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată ori depaşită.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut