Atenție la economiile în euro!

Moneda europeană s-a depreciat drastic la începutul acestei săptămâni, coborând sub pargul de 1 dolar, prețul de tranzacționare în a doua zi din această săptămână fiind de 0,9930 dolari/euro.

Marți dimineată, Banca Națională a României a anunțat un curs de 4.8851 lei/euro, de 4.8851 lei/dolar, respectiv de 0.9924 dolari/euro. Ultima dată când euro a fost cotată sub un dolar a fost între anii 1999 şi 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari/euro. Conform Reuters, moneda europeană se află la minimul din ultimii 20 de ani, acest declin brusc având loc pe fondul temerilor conform cărora prețul în creștere al energiei va menține inflația la un nivel ridicat, ceea ce va crea premisele unei recesiuni economice puternice în Uniunea Europeană. Analiștii economici estimează că deprecierea monedei europene ar putea continua în perioada imediat următoare.

In prezent o bună parte dintre depozityele bancare sunt constituite în valută, inclusiv în euro. Conform celor mai recente date prezentate de Banca Națională a României, în luna iulie a acestui an, depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în moneda națională, erau de 179.642,4 milioane lei, și reprezentau 37,3% în volumul total al depozitelor bancare. Depozitele în valută ale gospodăriilor populației erau de 126.455,1 milioane lei, iar depozitele în valută ale altor sectoare erau de 53.676,6 milioane lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, depozitele în valută ale populației au crescut cu 14,2%, iar cele ale altor sectoare cu 26,2%.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut