Atenție, clujeni! Se modifică taxele și impozitele locale

Clujenii sunt invitați să vină cu propuneri vizavi de un proiect de hotărâre privind taxele și impozitele locale pentru 2022 în cadrul unei dezbateri programată să aibă loc în 22 septembrie a.c. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 17.00, în format online. Proiectul supus dezbaterii publice s-a aflat în procedura de consultare publică în perioada 6 august 2021 – 19 august 2021.

Principalele modificări pe care le aduce noul proiect față de situația actuală sunt următoarele: începând cu 1 ianuarie, se aprobă cota de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale deținute de persoanele fizice și juridice conform prevederilor articolului 457 aliniatul 1 și articolul 460 aliniatul 1 din Legea 227 din 2015, privind Codul Fiscal; începând cu 1 ianuarie 2022 se aprobă cota de impozitare de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale deținute de persoanele fizice respectiv cota de impozitare de 1% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale deținute de persoanele juridice, conform prevederilor ar. 458 alin. 1 și art 460 alin. 2 din aceeași lege.

Începând cu 1 ianuarie 2022, primăria clujeană va aplica un sistem de impozitare în funcție zona în care se află clădirea. Măsura vine ca urmare a investițiilor făcute de municipalitate în diverse zone din oraș pentru modernizarea infrastructurii. „Având în vedere că municipalitatea a realizat investiții atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene, cu precădere în zonele de impozitare A și B, modernizându-se sau fiind în curs de modernizare infrastructura rutieră și pietonală, creându-se spații verzi și de agremennt, propunem stabilirea de cote adiționale în funcție de criteriul geografic al zonei de impozitare”, se arată în proiectul de hotărâre.

La valorile impozabile stabilite la la punctul 1 se aplică începând cu 1 ianuarie, în funcție de criteriul geografic a zonelor de impozitare A,B, C, D următoarele cote adiționale: 20% pentru clădirile rezidențiale situate în zona de impozitare A, rezultând astfel cota de impozitare finală de 0,120%; 15 % pentru clădirile nerizedențiale situate în zona de impozitare B, rezultând cota finală de impozitare de 0,115%;  10% pentru clădirile rezidențiale situate în zona C, rezultând cota de impozitare finală de 0,110%; 5% pentru clădirile rezidențiale situate în zona de impozitare D, rezultând cota de impozitare finală de 0,105%.

La valorile impozabile la punctul 2 și 3 ale prezentului raport, începând cu 1 ianuarie 2022, urmare a aplicării criteriului urbanistic al construirii de clădiri în Cluj-Napoca, fără respectarea legislației în materie, se adaugă următoarele cote adiționale: 20% la impozitul pentru clădirile construite cu nerespectarea autorizației de construire; 50% la impozitul pentru clădirile construite fără deținerea unei autorizații de construire.

În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial.

Pentru anul 2022, se menține acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren sau a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorat pentru întregul an. Documentul supus dezbaterii publice propune, printre altele, și majorarea amenzilor.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut