Atacuri cibernetice pe Instagram

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează privind mesajele private primite pe Instagram, semnalând că atacatorii trimit utilizatorilor mesaje de pe conturi false, care simulează un serviciu de asigurare a respectării drepturilor de autor.


„Se apelează la componenta emoţională a utilizatorului (suspendarea contului de Instagram), adăugându-se totodată şi necesitatea acţiunii urgente (contul va fi închis în 24 de ore). Toate acestea, pentru că destinatarul mesajului ar fi încălcat reguli de copyright sau reguli ale comunităţii, pe care, desigur, le poate contesta accesând un formular”, spune CERT-RO.
Însă, link-ul pentru formular ducela un site de phishing, care copiază identitatea vizuală Instagram şi care cere introducerea datelor de acces la cont. Odată introduse aceste date fără activarea autentificării în 2 paşi (2FA) se poate pierde accesul la cont în dauna atacatorilor. „Evitaţi accesarea unor astfel de link-uri, înainte de o verificare cu o soluţie de securitate şi nu introduceţi date de cont în urma unor astfel de mesaje primite din surse necunoscute. Totodată, raportaţi către reţeaua socială astfel de conturi care fac activităţi maliţioase, pentru a fi închise”, mai spune CERT-RO.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut