„Asupra noului ministru al Educației vor exista presiuni din multiple direcții”

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, susține că obiectivul său este o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social. Ea va duce mai departe proiectele de legi ale Educației, promovate intens și susținute de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, însă va trebui să dea câteva „explicații politicienilor din opoziție. Zilele trecute, USR a cerut retragerea inițiativelor și refacerea lor după o consultare adevărată.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, spune că de la Ligia Deca se așteaptă, în primul rând, la un comportament complet diferit de cel al fostului ministru de la Educație, Sorin Cîmpeanu.

„În primul rând, așteptarea centrală ar fi aceea de a avea un comportament total diferit față de al domnului Sorin Cîmpeanu, acest lucru constând atât în forma actului de guvernare la minister, cât și în fondul problemei. Cred că ar trebui să ne așteptăm la un dialog real cu societatea civilă, cu actorii cheie din educație încă din faza de concepție a legilor educației, dacă se dorește ca acestea să fie reformate.

În ceea ce privește fondul problemei, aici așteptările cred că sunt cel puțin la fel de mari, constând în o serie de imperative precum o atitudine extrem de intransigentă privind plagiatul și toate implicațiile acestui flagel, ceea ce ar însemna ca instituții precum CNATDCU să fie mai degrabă întărite decât dizolvate, așa cum se prevedea în vechea propunere legislativă. De asemenea, în ceea ce privește fondul, ar fi esențial să existe o acțiune reală de modernizare a învățământului, la toate nivelurile, înțeleasă ca o corelare cu practicile europene de succes și nu ca o încercare, așa cum din păcate s-a întâmplat în trecut, de a rezolva diverse probleme pentru grupuri de interese.

La prima vedere lucrurile sunt destul de clare ca și imperative, însă este destul de dificil ca un ministru să reușească să concilieze toate aceste cerințe în măsura în care nu este liderul unui partid politic sau nu este în vârfurile de decizie ale unui partid politic. Evident că asupra noului ministru vor exista presiuni care vor veni din multiple direcții. Personal, am o părere foarte bună despre Ligia Deca, pe care o consider un specialist și un om experimentat în domeniul educației”, spune Sergiu Mișcoiu.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut