Astriștii dejeni – participare de succes la festivalul de la Târgu Lăpuș

Despărțământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej întreține relații de colaborare și prietenie cu mai multe filiale din țară. Printre ele se găsește și cea din orașul maramureșean Târgu Lăpuș.

La sfârșitul săptămânii trecute, acolo s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Literatură, Artă și Tradiții și Zilele Poeziei, organizată de ASTRA din localitate, amfitrionul manifestării de suflet fiind prof. dr. Valeria Bilț, care cu această ocazie și-a lansat și volumul „Vibrații”, primit cu căldură și simpatie de oaspeții festivalului. Timp de patru zile au avut loc conferințe, lansări de carte, recitări de poezie, ateliere de artă populară – costume și accesorii țărănești tradiționale maramureșene, concerte de muzică clasică, momente folclorice și liturghii. Manifestările s-au încheiat cu participarea oaspeților la Liturghia oficiată la Biserica Ortodoxă din localitatea Stoiceni, dar grupul a vizitat și Mănăstirea Rohia. Astriștii dejeni au fost reprezentați la eveniment de o delegație formată din 12 membri: dr. ec. Radu Gavrilă – președinte ASTRA Dej, Zorin Diaconescu – președinte Cenaclul literar „Radu Săplăcan” – Astra Dej, Széll Sándor – redactor-șef al revistei „Astra dejeană”, poeta Raveca Vlasin, Zamfira Toderici, Pușa Dăscălescu, Camelia Pușcașu, Gabriela Meșter, Gheorghe Giurgiu, Constantin Marcu, Dumitru Chira și Claudia Mocanu. Pentru Semnal Editorial dejenii au participat cu următorii autori: Széll Sándor – revista Astra dejeană, Zorin Diaconescu – revista    Astra – Artă și Literatură, Gheorghe Giurgiu – volumul: „De la Bulzești la Dej” și Radu Gavrilă – volumul „Ioan Bud – Memorii afective”. În cadrul Galei Poeziei au recitat din creațiile proprii dejenii Raveca Vlasin, Zamfira Toderici și Széll Sándor.

Astriștii dejeni au avut mare succes, ei aducând o contribuție valoroasă la reușita primei ediții a festivalului de la Târgu Lăpuș, organizat în cele mai bune condiții de gazdele primitoare, evenimentul fiind onorat de mulți invitați, printre care s-au aflat și scriitori din Târgu Mureș. Festivalul a inclus și un concert Grigore Leșe, acesta fiind acompaniat de cunoscuta orchestră „Cununa Transilvană”, condusă de Ovidiu Barteș, moment solemn al întâlnirii ASTRA din orașul de la poalele Țibleșului.

În cursul acestei veri, astriștii dejeni mai sunt invitați și în alte localități transilvane, dar vor avea astfel de întâlniri și în municipiul de la confluența Someșurilor, unde sufletul acestor manifestări cultural-artistice este președintele Despărțământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali”, dr. ec. Radu Gavrilă.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut