ASTRA Dej – o nouă apariţie de artă şi literatură

Despărţământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej ocupă un loc important în viaţa literară şi artistică a municipiului de la confluenţa Someşurilor. Remarcăm consecvenţa cu care artiştii conduşi de preşedintele Ec. Dr. Radu Gavrilă organizează săptămânal diferite manifestări culturale, devenind un adevărat forum literar, cu care cred că puţine oraşe din zona Transilvaniei se pot mândri.

Zilele trecute a apărut numărul 1 din anul III al revistei periodice „ASTRA – Artă şi Literatură”, o apariţie literară mult aşteptată de cititorii din Dej, dar şi din alte oraşe din judeţ sau chiar din ţară. Noul număr al revistei are un sumar deosebit de bogat şi variat, cuprinzând toate genurile literare şi artistice, fără exagerare, concurând cu cunoscutele reviste literare de tradiţie din ţara noastră.

Colectivul de redacţie reuşește să promoveze talentele locale, să publice operele scriitorilor de mare valoare, dar şi a clasicilor literaturii noastre. Nu este uitată nici prezentarea grafică, în acest ultim număr, cititorii făcând cunoştinţă cu artista Mona Ciciovan, născută în satul Pintic din vecinătatea Dejului, dar care în prezent trăieşte în Canada. Sunt prezentate cititorilor câteva lucrări sugestive pentru arta practicată de talentata artistă născută pe meleagurile someşene.

De asemenea, amintim caricaturile reuşite ale omului de cultură Radu Călin Clenţiu. O pondere mare în paginile revistei ocupă poezia, semnată de redactorii şi colaboratorii revistei „ASTRA – Artă şi Literatură”. Astfel poeţii care publică sunt: Raveca Vlaşin, Ioan S. Pop, Valeria Bilţ, Lucian Gruia, Adriana Szilagyi, Gina Cobârzan, Simone Győrfi, Dorin Popa şi Vasile Ionac, nume cunoscute deja cititorilor dejeni, având mai multe volume apărute. În paginile publicaţiei găsim şi proză de calitate, semnată de Dana Tudor Mateescu, Dora Budăcean şi Marius Buculei.

O notă aparte constituie un fragment din romanul „Străluceşte o stea” al apreciatului scriitor maghiar Tamási Áron, născut lângă Odorheiul Secuiesc, dar care mulţi ani a trăit la Budapesta. Traducerea aparţine astristului Győrfi Deák György din Jibou, colaboratorul activ al revistei dejene. Nu lipsesc nici aforismele publicate sub numele de „Dorisme” aparţinând Dorei Budăceanu . Avem şi proză fantastico-realistă semnată de Rodica Bretin. În cuprinsul revistei mai găsim două interviuri realizate de Marius Buculei şi Adriana Szilagyi cu scriitorii Horia Nicola Ursu, respectiv Nicola Taylor.

Critică literară semnează Cristian Alexandru Păltinean. Cititorii găsesc şi obişnuitele rubrici „ Biblioteca autorului” şi „ Cartea din fotoliu”, nelipsite din paginile acestei reviste deosebit de bogată în tematică şi cu o prezentare de grafică excepţională. În peisajul publicaţiilor literare revista „ASTRA, Artă şi literatură” se remarcă mai ales prin varietatea articolelor şi a creaţiilor literare, devenind astfel cea mai citită apariţie de acest gen în zona Dejului.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut