ASTRA Dej la ora bilanțului

După doi ani de pandemie membrii Despărțământului ASTRA „ Dr. Teodor Mihali” din municipiul Dej și-au dat întâlnire în amfiteatrul Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”, unde a avut loc adunarea generală anuală, moment emoționant în viața astriștilor de la confluența Someșurilor.

Evenimentul a fost onorat de prezența primarului municipiului Dej, ing. Costan Morar și a vicepreședintei Asociațiunii ASTRA de la Sibiu, conf. univ. dr. Ioana Narcisa Crețu. Au participat delegații ASTRA de la Șomcuta Mare, Năsăud, Sebeș, Bistrița. Au adresat mesaje prof. univ. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii, primarul Dejului, ing. Costan Morar, prof. Alina Talpoș (Șomcuta Mare), col. Ioan Boțan (Năsăud), prof. Ioan Seni (Năsăud) și prof. Mihai Groza (Sebeș). Adunarea a continuat cu prelegerea prof.univ. dr. pr. Ioan Chirilă, membru de onoare a ASTRA Dej, intitulată „ASTRA prin (re)înviere. Sacrificiu în educație și creație. Dăruire și mărturisire prin cultură”, urmărită cu interes de cei prezenți la întâlnirea anuală a astriștilor dejeni.

Un moment liric l-a reprezentat concertul de pricesne susținut de Marin și Petra Grad, prevestind sărbătoarea Paștelui. Președintele ASTRA Dej, dr. ec. Radu Gavrilă și-a prezentat darea de seama sub forma unei selecții din interviul acordat televiziunii Alba Carolina TV, în care a prezentat, în două emisiuni succesive, activitatea Despărțământului ASTRA Dej, care în ciuda pandemiei a fost deosebit de bogată în manifestări literare și cultural-artistice (majoritatea desfășurându-se online). Raportul financiar contabil a fost prezentat de Virgil Mârza, cenzorul asociației, iar planul de activitate, de către prof. Cristian Groșan.

Președintele și vechiul Comitet au fost descărcați de gestiune și s-a trecut, sub conducerea reprezentanței Asociațiunii de la Sibiu, la alegerea noului președinte. Poeta Raveca Vlașin l-a propus pe dr. ec. Radu Gavrilă, omul de suflet și principatul organizator al sucursalei locale. Nefiind alte propuneri, cu o abținere, a fost ales președinte pe un interval de 4 ani. Într-un moment solemn al evenimentului, Radu Gavrilă a solicitat Adunării Generale să adopte, ca imagine simbol a ASTRA Dej, Locomotiva cu aburi, ceea ce s-a întâmplat cu un vot în unanimitate. Deci, de-acum încolo sigla astriștilor dejeni este locomotiva, simbolul „vitezei” cu care ei înaintează în buna derulare a acțiunilor planificate.

Despărțământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali” ocupă un loc important în viața spirituală și culturală a Dejului, anual organizând zeci de activități literare și artistice, cu mare audiență la public.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut