ASTRA Dej la ceas aniversar

În fiecare an este marcată aniversarea Despărțământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej, un moment important în viaţa culturală şi spirituală a municipiului de la confluenţa Someşurilor. Este un eveniment ce marchează o activitate bogată şi diversificată a astriştilor dejeni, preocupaţi de popularizarea valorilor istorice, culturale, literare şi ştiinţifice ale poporului român.

Nici nu putem închipui viaţa cotidiană a oraşului fără acţiunile întreprinse de această grupare activă şi ambiţioasă, care este cunoscută şi apreciată în toată ţara prin relaţiile şi colaborările avute cu celelate filiale. Nu e de mirare  dacă nici o aniversare nu trece fără aprecieri sau cuvinte elogioase la adresa Despărţământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej – Rediviva (ăsta a fost genericul evenimentului festiv din acest an), care chiar zilele trecute a sărbătorit aniversarea a 31 de ani. De astă dată, pe platforma online Zoom.

Din cauza pandemiei s-a recurs la această metodă de sărbătorire, care în alţi ani a avut cu totul altă semnificaţie, dar şi în aceste condiţii a reuşit să capteze atenţia şi interesul colaboratorilor, al dejenilor, în general. Amintim câteva nume care au intervenit: prof. univ. dr. pr. Ioan Chirilă – UBB Cluj, dr. ing. Paul Gruian, din partea Despărţământului ASTRA Sibiu, prof. Zorin Diaconescu,  drd. Valerica Cireaşă, ziaristul Széll Sándor,  prof.  Marinela Buburuz, Győrfi Deak, din partea Bibliotecii Oraşului Jibou, prof. Camelia Puşcaşu,  jr. Virgil Mârza şi prof. Cristian Groşan, directorul Şcolii Gimnaziale Căşeiu.

S-au propus direcţii noi pe care ASTRA să le implementeze în actulele condiţii: workshop-uri, dezbateri – concurs, conferinţe pe teme de actualitate şi noutăţi, creşterea calitativă a revistelor prin atragerea de noi colaboratori, pregătirea noilor numere de reviste tematice etc.  Şi de această dată s-a făcut rememorarea activităţilor  de referinţă, pe  tema „ASTRA Dej –  dezbatere astristă, discuţii şi  aprecieri”, fiind organizată online o masă rotundă, la care au participat membrii marcanţi ai despărţământului dejean, dar şi alţi locuitori ai municipiului. Au fost intervenţii interesante şi constructive, care constituie un bilanţ bogat şi variat al activităţilor derulate în ultimii 31 de ani, un ecou pozitiv, care ridică la un înalt nivel cultural.

An de an ne obişnuim cu tradiţionalele manifestări de amploare organizate de ASTRA Dej, fără de care nici nu putem închipui viaţa ei. Una din ele este Şcoala Academică Internaţională „Dr. Teodor Mihali – Bancherul”, organizată de obicei  în primăvară şi la care an de an sunt invitate personalităţi de seamă  ale vieţii academice clujene. O altă iniţiativă valoroasă sunt Colocviile „Ştefan Odobleja”, ultima ediţie având loc online, la sfârşitul anului 2020 şi care, în ciuda restricţiilor sanitare, s-a bucurat de mare succes. Neapărat trebuie să amintim concursurile literare organizate pentru elevii şcolilor municipiului Dej şi din mediul rural (Căşeiu şi Câţcău), dedicate marilor noştri poeţi Mihai Eminescu şi George Coşbuc, eveniment la care şi-au adus contribuţia şi formaţiile folclorice din aceste localităţi. La una dintre ediţii a fost prezent şi cunoscutul Ansamblu de dansuri armeneşti „Hayakaghak”, din Gherla. Nu trebuie să omitem nici proiectul „Tineri la Tribuna ASTRA”, unde au fost lansate tinere talente din domeniul poeziei, muzicii sau istoriei: să dăm doar un singur exemplu, pe talentatul şi deja binecunoscutul Marian Horvat, doctorand în istorie, autor al mai multor cărţi şi articole publicate în reviste de specialitate.

Lista manifestărilor desfăşurate este lungă, lunar având loc mai multe evenimente, onorate de zeci de dejeni, dar şi de gherleni, sau din comunele vecine. Preşedintele Despărţământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej, ec. dr. Radu Gavrilă, ne-a mai amintit câteva dintre acţiunile derulate de-a lungul anilor:  Ziua seniorilor ASTRA (1 februarie),  Ziua poetului (utimul invitat, Ioan Mureşan), Comemorarea Alexandru Vaida Voevod şi Ştefan Cicio Pop, Festivalul de colinde „Lada de zestre”, Festivalul de muzică clasică „Guilelm Şorban”, Turneul de oină de la Căşeiu, Concursul de orientare turistică, organizat în colaborare cu unităţile militare din Dej, lansări de carte (numai în anul 2020 au fost lansate volumele de poezii Elena Mereuţă, Naty Cosma şi Toni Chira, cărţi tipărite la Editura Astra Dej). Periodic sunt editate revista „Astra dejeană” şi  Suplimentul „Astra Dej – artă şi literatură”. Sunt acţiuni cu care, pe drept, astriştii dejeni se pot lăuda. Nu ştim dacă mai sunt în ţară despărţăminte cu realizări atât de frumoase.

Dejenii au o relaţie de prietenie şi colaborare cu mai multe despărţământe din ţară, printre acestea amintind Cluj-Napoca, Gherla, Sibiu, Şomcuta Mare, Târgu Lăpuş, Năsăud, Beclean, Blaj. Acestea sunt doar câteva filiale ASTRA invitate an de an la manifestările organizate de Despărţământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali”. Chiar zilele trecute, şi pe adresa dejenilor a sosit o invitaţie din partea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Despărţământul ASTRA „T. Cipariu” Blaj,  pentru participarea la cea de a XVI-a ediţie a concursului naţional de poezie „Ocrotiţi de Eminescu”, desfășurat online.

Iată că ASTRA Dej este o prezenţă vie în lumea culturii şi artei naţionale, nu numai pe plan local.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut