Astmul netratat – „suferință pentru pacienți și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate”

Astmul netratat la timp înseamnă suferință pentru pacienți, dar și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate. Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, iar prevalența lui este în continuă creștere. La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală – atenționează Societatea Română de Pneumologie (SRP), într-un document remis presei cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, 3 mai 2022.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale – „Acces egal la tratament și reducerea lipsurilor în îngrijirea astmului” pune în evidență cele mai frecvente provocări legate de astm: accesul egal la diagnostic și tratament indiferent de situația socio-economică pe care o are pacientul, vârsta sau etnia sa; persoanele cu astm nu știu suficient de mult despre boala lor, despre folosirea și monitorizarea tratamentelor inhalatorii; prioritizarea astmului față de alte boli cronice; conștientizarea bolii la nivel general, deci și în rândul persoanelor care nu au această afecțiune; conștientizarea faptului că astmul este o boală cronică.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. În Europa, o persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. Cel mai dese cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie o criză astmatică sunt lipsa de aer, sufocarea și frica. Chiar dacă nu există un tratament care să vindece definitiv afecțiunea, pacienții trebuie să înțeleagă că astmul poate fi ținut sub control și pot avea o viață normală dacă respectă indicațiile medicilor și se informează din surse sigure” – arată SRP.

De peste 15 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului. Pentru a-i ajuta și mai mult pe pacienții cu boli respiratorii, Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziția lor platforma casapneumologilor.ro, informațiile prezentate aici fiind validate de specialiști recunoscuți în patologiile respiratorii. Pe lângă materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispoziție două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator. Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemeni, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă, la numărul de telefon 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09:00-17:30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât și în cele private. În funcție de relația contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultația poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contra cost (dacă instituția unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate).

„Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienți în anul 2022: înțelegerea afecțiunii, a tratamentului de lungă durată, educația pacienților cu repere accesibile de diagnostic și tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicație bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicației inhalatorii, la creșterea aderenței la tratament și, în final, de dezideratul esențial pentru fiecare pacient: controlul astmului” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai. Primul eveniment a avut loc în anul 1998, în Spania, la Barcelona și 35 de țări au aderat la această inițiativă. De atunci, numărul țărilor care marchează anual acest eveniment a crescut semnificativ, astfel că Ziua Mondială a Astmului a devenit unul dintre cele mai notabile evenimente de conștientizare și educație medicală pentru publicul larg.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut