Asociație din Turda, multi-premiată la Gala Societății Civile 2022

Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică din Turda, Cluj a fost multi-premiată la Gala Societății Civile 2022, în cadrul secțiunii „Tineri de Bine” – secțiune dedicată proiectelor gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani.

Proiectele asociației au obținut premiile secțiunii, după cum urmează: Suflet de Copil – Premiul I, Connect:ED – Premiul II și Studioul Civic – Premiul III.

Secțiunea „Tineri de Bine” a fost introdusă anul acesta în structura competiției în baza parteneriatului strategic cu ASAP România, program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile.

Marele Câștigător al Galei Societății Civile 2022 este „Loc de Bine, proiect implementat de Asociația Zi de Bine. Beneficiarii proiectului au fost copii victime sau martori în dosare penale care se judecă în județele Constanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău. Scopul principal al proiectului a fost crearea unui loc sigur, amenajat la standarde europene, unde să se obțină o mărturie unică de calitate, cu risc cât mai mic de retraumatizare și care să elimine nevoia reaudierii.

„Pe când Asociația Zi de Bine demara proiectul, alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Ministerul Public, în România exista o singură cameră de audieri pentru copii. Într-o singură lună, Zi de Bine a realizat și inaugurat trei astfel de camere. Reușita asociației a avut ecou imediat în mediile juridice, care s-au inspirat pentru propriile nevoi – singurul tribunal pentru minori din România și-a amenajat o cameră dedicată copiilor. Iar Asociația Zi de Bine a avut atât de multe cereri din alte județe, încât a prelungit proiectul până în decembrie 2021, când a ajuns la șapte astfel de camere în județele mai sus menționate. Proiectul Loc de Bine a fost în cele din urmă preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii, în sediile a cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Capitală, dar și în 30 de sedii de Parchet din țară” – precizează organizatorii Galei.

„Loc de Bine” este câștigător al Premiului I și al Premiului pentru Impact Social – oferit de Ashoka România, partener strategic GSC –, în cadrul secțiunii „Apărarea drepturilor individuale/ colective”. De asemeni, „Loc de Bine” a obținut Premiul I și în cadrul secțiunii „Premiul Special pentru Inovație”. Asociația Zi de Bine a obținut și Premiul pentru Impact Social în cadrul secțiunii „Sănătate”, pentru proiectul „TeenLine”, Premiul II în cadrul secțiunii „Incluziune Socială” pentru proiectul „Ochii care nu se uită” și Premiul Special Organizația New Entry pentru proiectul „Studiourile Ferentari”.

Premiile pentru Impact Social, dezvoltate alături de Ashoka România, au fost și ele acordate în cadrul Festivității de premiere din 28 septembrie. Acestea au mers către Asociația Casa Bună pentru proiectul „Lecții online la Casa Bună” – secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare; Asociația Q-Arts pentru proiectul „Muzeul Abandonului. Muzeu forum digital și participativ” – secțiunea Artă și Cultură; Asociația Zi de Bine pentru proiectul „Loc de Bine” – secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective; Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși pentru proiectul „Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși” – secțiunea Comportament Civic și Participare publică; Asociația Zi de Bine pentru proiectul „TeenLine” – secțiunea Sănătate; Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială pentru proiectul „Aplicația See You” – secțiunea Incluziune socială; Asociația M.A.M.E. pentru proiectul „Centrul Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi” – secțiunea Servicii de asistență socială; și către Asociația The Social Incubator pentru proiectul „Lucrez din nou” – secțiunea Dezvoltare economică și socială.

Câștigătorii Premiilor I din cadrul competiției au fost premiați de partenerul principal al GSC – Rompetrol – cu vouchere de carburant în valoare totală de 72.000 lei, contribuind astfel la eforturile organizațiilor pentru a-și putea susține cauzele.

La cea de-a XX-a ediție a Galei Societății Civile s-au înscris 146 de inițiative, respectiv 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialiști în implementarea și evaluarea proiectelor – cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat. Câștigătorii Galei au fost anunțați în cadrul Festivității de premiere de la Ateneul Român.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut