Artistul plastic Ammar Alnahhas expune la Galeria de Artă Făclia

Vernisajul expoziției „Peisaje” a artistului Ammar Alnahhas a avut loc joi la Galeria de Artă Făclia. Această expoziție se desfășoară concomitent cu expoziția „Viața” a aceluiași artist, care are loc acum la Muzeul de Artă din Cluj Napoca. Ambele expoziții se completează reciproc, iar astfel, orașul este interconectat artistic prin paleta vie de culori propusă de Ammar Alnahhas. Ammar Alnahhas a expus pentru prima dată în Cluj vara trecută, la Galeria de Artă Mariana Berinde. A surprins și a încântat peste măsură, iar astfel, porțile i s-au deschis, iar el creează fără pauză.

Arta lui Ammar Alnahhas îți capturează atenția la primul contact. Alcătuite dintr-o paletă vie, în care domină culorile primare și vibrante, picturile artistului se află în spațiul liminal dintre abstract și figurativ, neafiliindu-se vreunei mișcări sau curent artistic.

Vernisajul de la Galeria Făclia a fost susținut prin prezentări elocvente de către dl. Profesor Dorel Găină și dl. Demostene Șofron, care au devenit sortul de protectori ai artistului Ammar Alnahhas, prezentându-i opera cu fiecare ocazie și reușind de fiecare dată să găsească detalii noi.

Dl. Demostene Șofron îl descrie pe Ammar ca fiind un om solar, care creează continuu, impresionând prin vivacitate și inovație. Fondul de inspirație rămâne același, dar lucrările sunt mereu diferite. Demostene Șofron a prezentat câteva din sursele de inspirație ale artistului, menționând că în pictura lui Ammar culturile se întâlnesc, avem simboluri din cultura și tradiția românească, precum floarea soarelui, tradiționala cu capra, peisaje din Câmpina, casa veche din Delta, dar avem și elemente specifice Mediteranei sau peisaje din Tunisia. Demostene Șofron îl numește pe Ammar un globetrotter, care se lasă inspirat de la Est până spre Vest, mereu transformând viața în artă.

Dacă în vara anului trecut, Ammar era la cea de-a 45-a expoziție personală la Mariana Berinde, acum, la începutul anului 2024, numărul expozițiilor personale ale artistului a trecut de 50.

Dl. Profesor Dorel Găină îl încadrează pe artistul Ammar Alnahhas în familia artiștilor amnezici, care termină o lucrare și încep automat alta, parcă uitând că ar mai trebui și să se odihnească. În arta lui Ammar Alnahhas, teluricul și divinul se întâlnesc, spune Dorel Găină, căci Ammar creează aur metafizic din orice pigment ales. Ammar concepe lucrările după schițele sale ca un sculptor și apoi le pictează ca un pictor, le vestimentează în culori. Dorel Găină afirmă că Ammar ne livrează lucrări șoptite. Ammar Alnahhas ne introduce în universul său artistic, în care levantul oriental se împletește armonios cu levantul balcanic. Este evident pentru toată lumea că Ammar Alnahhas este un artist inconfundabil și recognoscibil.

Artistul Ammar Alnahhas a declarat, în finalul vernisajului, că România este precum un tablou mozaical, iar inspirația sa nu pare să întârzie descoperind frumusețile pe care țara noastră i le oferă. Ammar Alnahhas este absolvent al Facultății de Arte Plastice din Damasc, Siria, unde a studiat toate artele. A debutat ca sculptor în 2003 și a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Siria. În 2006 s-a stabilit la București, unde a descoperit tainele picturii pe teritoriul românesc. În 2021, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Prima sa expoziție personală a avut loc în 2015, în Târgoviște, sub titlul „Mozaic din Mesopotamia”, și a avut un mare succes.

Expoziția „Peisaje” beneficiază de sprijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, evidențiind importanța colaborării dintre artă și presă. Expoziția poate fi vizitată pe strada Clinicilor, numărul 33, până în data de 4 februarie.

Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut