Artiștii contemporani dau satelor transilvănene culoare

În luna august, un val de creativitate contemporană va inunda satele pitorești din Transilvania, cunoscute pentru frumusețea lor  naturală și bogatul patrimoniu cultural. Centrul Cultural Clujean a dezvăluit cu entuziasm că șase artiști contemporani remarcabili, Alex Mirutziu, Nona Inescu, Orsolya Gál, Mihaela Moldovan, Ștefan Radu Crețu, Irina Botea Bucan și Jonathan Dean, au fost selectați ca beneficiari ai rezidențelor România Remarcabilă. Acești artiști vor străbate drumul către șase comune transilvănene într-un efort de a înfrăți arta contemporană cu viața rurală.

Scopul esențial al acestor rezidențe artistice este să conecteze arta și comunitățile locale într-o sinergie creativă și educativă. În cadrul acestui program inovator, artiștii vor lucra îndeaproape cu locuitorii comunităților din Mănăstireni, Moldovenești, Bârsana, Fundata, Bucium și Vad, dând naștere unor instalații și experiențe culturale captivante și imersive. Aceste inițiative au la bază valorificarea patrimoniului cultural bogat, aducându-l în lumina reflectoarelor și încurajând reinterpretarea lui într-un mod relevant și proaspăt pentru oamenii rămași în sate.

Rezidențele artistice vor oferi oportunitatea artiștilor de a se angrena într-un dialog autentic cu comunitățile locale, explorând poveștile, meșteșugurile și tradițiile fiecărei localități. În comună Vad, artiștii vor sintetiza inspirația lor într-o producție artistică care va fi integrată în Centrul de Interpretare a Patrimoniului. În plus, cinci evenimente majore de artă contemporană vor avea loc în Mănăstireni, Moldovenești, Bârsana, Fundata și Bucium în perioada august-septembrie.

Irina Bălan, coordonatoarea acestor rezidențe, a subliniat importanța acestui proiect ca pe un experiment menit să provoace percepțiile asupra identității comunităților rurale. „Dispariția meșteșugurilor, depopularea satelor și valorificarea bogățiilor naturale sunt doar câteva dintre aspectele pe care artiștii noștri doresc să le abordeze prin creațiile lor, în oglindă cu istoria”, a subliniat ea.

Rezidențele România Remarcabilă promovează nu doar arta contemporană, ci și colaborarea interdisciplinară și schimbul de idei între artiști și comunitate. Această inițiativă nu se oprește la nivelul artistic, ci contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților și la valorificarea resurselor locale. Prin intermediul acestui program, se urmărește transformarea socială și urbană prin cultură, creând un peisaj cultural și social mai divers și bogat.

Pe durata acestui proces creativ, progresul celor șase artiști poate fi monitorizat pe site-ul dedicat acestui program, precum și pe paginile de Facebook și Instagram ale acestuia. Rezidențele artistice sunt posibile datorită proiectului România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat, care beneficiază de finanțare din Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului RO-CULTURA. Această inițiativă înseamnă un angajament etic și cultural, promovând comunicarea interetnică, toleranța confesională și egalitatea de gen.

Cu sprijinul Banca Transilvania, Iulius Mall și al altor parteneri organizaționali, aceste rezidențe artistice reprezintă un pas important în promovarea artei contemporane în satele transilvănene. Prin eforturile comune ale Centrului Cultural Clujean și a partenerilor săi, proiectul România Remarcabilă deschide noi orizonturi pentru comunitățile rurale și artiștii contemporani, demonstrând că arta poate reînnoi și revitaliza mediul rural într-un mod unic și memorabil.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut