Arte vizuale | Expoziţie de sculptură în lemn la Centrul Turistic Gherla

După expoziţiile reuşite de pictură (ultima a fost a cunoscutului artist gherlean Albin Kaczka) găzduite în acest an de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, în luna octombrie amatorii de artă din oraşul de pe Someş au parte de o surpriză plăcută. Este vorba de expoziţia de sculptură în lemn realizată de Galgóczy Ioan, binecunoscut localnicilor mai ales prin lucrările prezentate pe domeniul public, 7 din ele aflându-se în parcul mare. De această dată, sculptorul gherlean expune 35 de lucrări în cele două săli ale Centrului Turistic, unde domnia sa a mai avut două expoziţii personale, ultima în 2017.

În cadrul expoziţiei actuale, artistul iese în faţa publicului vizitator cu obişnuitele lucrări, printre care amintim ursuleţii, peştişorii, veveriţele, figuri din natură sau chiar portrete omeneşti, toate realizate în ultimii 12 ani de creaţie intensivă, dar autorul lucrează în domeniu de peste 45 de ani. Multe din exponatele amenajate în prezent în „galeria”( cândva Gherla a avut un astfel de spaţiu, dar între timp el a devenit…cârciumă!) din centrul municipiului au avut mare succes la Bucureşti şi Cluj-Napoca, unde sculptorul a avut expoziţii personale, dar  câteva lucrări au fost incluse şi în inventarul multor expoziţii colective.

În ultimii 10 ani mereu a figurat printre artiştii plastici prezenţi la manifestările culturale organizate cu ocazia Zilelor Oraşului, unde mereu s-a bucurat de multe aprecieri din partea delegaţiilor oraşelor înfrăţite din Franţa, Ungaria, Elveţia sau Germania. Să mai amintim că unele lucrări au fost sculptate în trunchi de copac pe marginea aleilor din parcul mare, unde trecătorii îi pot admira, mulţi imaculând pe telefoane mobile imaginile surprinse în timpul plimbărilor. Sunt adevărate expoziţii în natură, iniţiativa autorului merită să fie sprijinită în continuare de edilii municipiului. O parte din sculpturile în lemn sunt expuse şi în sălile Muzeului de Istorie de pe strada Mihai Viteazu nr.4.

Expoziţia personală a sculptorului Galgóczy Ioan se poate vizita toată luna octombrie în zilele luni-vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut